Jiří Punčochář
26. května 2016 • 08:19

Po sezoně končíte, oznámil jim tým. Jezdci reagovali vyhranou etapou na Giru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou bojovnost prokázali na cyklistickém Giru d’Italia jezdi týmu IAM Cycling. Po turbulenci, kterou prošli v pondělí, když jim majitel stáje oznámil konec svých aktivit a zrušení týmu na konci roku 2016, se dokázali nevídaně oklepat a na skepsi odpověděl už ve středeční 17. etapě závodu Roger Kluge, který pro zanikající organizaci vybojoval vítězství.



Čekalo se (a dál se čeká) na vyjádření z ústředí týmu Tinkoff, který je po odchodu mecenáše na hraně konce v profesionální cyklistice. Předešel ho Michel Thétaz, švýcarský bankéř v čele IAM Cycling. V pondělí oznámil: „Po sezoně končíme.“

Jezdcům a funkcionářům to rozeslal mailem během volného dne na Giru d’Italia, následně vydal zprávu pro média.

„Samozřejmě pár kluků bylo hodně rozhozených,“ přiznal rakouský jezdec Heinrich Haussler bez vytáčení. „Ale aspoň nám to řekli včas. Za to je potřeba vyjádřit dík. Je květen, ne září nebo říjen, jako se to stalo v předchozích případech. Pak akorát zůstanete stát s prázdnýma rukama. Pořád je dost času najít si práci,“ kvituje.

Jen o dva dny později vyhrál Roger Kluge, původním „povoláním“ dráhař, sprint etapy Gira. Největší vítězství pro IAM Cycling! jásalo se ve zdeptaném zákulisí.

„Nemyslím si, že to změní Michelův názor. Rozhodl se v pondělí. Možná mu to ale oplatí část toho úsilí, které nám a týmu v posledních čtyřech letech věnoval,“ řekl Kluge. „Pocit je to zvláštní. V úterý jsme byli všichni strašně zklamaní, dnes jsme si na zklamání přiložili náplast. Možná tohle vítězství mělo přijít před týdnem. Možná… Kdyby přišlo, možná to Michelovo mínění změnilo. Takhle mohu být pouze hrdý, že jsem mu přinesl něco, co mu chybělo nejvíc, vítězství na Grand Tour. Není to vůbec špatné. Pořád tady jsou Tour de France a Vuelta a my chceme Michelovi poděkovat za to, co pro nás dělal,“ pravil vítěz etapy.

Ve středu odpoledne prý původně rozjížděl spurt pro Heinricha Hausslera. Situace na silnici se ale vyvrbila tak, že se sám obsadil do hvězdné role. „Roger je příklad ideálního parťáka. Moc mu to přeju,“ reagoval Haussler.

Právě on je potřetí za posledních osm let v situaci, že tým, za který závodí, krachuje. Potkalo ho to v roce 2008 v Gerolsteineru, o dva roky později v CTT a letos znovu.

„Ohlášený konec je pro nás zároveň motivací. Jezdci mají svoje osudy ve svých rukou. Chtějí nové kontrakty, potřebují se ukázat. Je to tvrdé, ale pořád je čas něco předvést, upozornit na sebe,“ zdůraznil Haussler, dřívější vítěz jedné etapy na Vueltě a další na Tour de France.

Musí se držet pohromadě

Dění na začátku týdne popsal takto: závodníky si pár minut po přečtení mailu s osudovým vyrozuměním svolal do autobusu sportovní ředitel Rik Verbrugge, a ještě než zpráva stačila vyjít na veřejnost, zorganizoval emotivní poradu.

„Rik nám řekl: teď musíme opravdu držet pohromadě jako tým, ne se snažit dělat věci na vlastní pěst. Jenom jako tým něčeho dosáhneme. Potřebujeme držet při sobě. Zvedl nám tím hlavy. Bylo to potřeba,“ řekl Haussler.

Jen dva dny poté převedl slova do praxe Roger Kluge a vyhrál 17. etapu. Přesně tuhle vzpruhu tým potřeboval.

Virtuálně na dlažbě je nyní osmadvacet jezdců, kromě devítky na Giru jsou další na závodě v Belgii. I tam se snaží bojovat o co nejlepší výsledky.

Haussler si v minulosti prošel zajímavým vývojem, když po zániku týmu CTT (Cervélo TestTeam) byl jedním ze sedmi závodníků, kteří přešli pod novou značku Garmin-Cervélo. I v případě IAM Cycling se spekulovalo o tom, že by se jej majitel, bankéř Michel Thétaz, mohl pokusit podřadit pod silnější křídla. V tomto případě to měl být tým BMC.

„Respektuji majitelovo rozhodnutí. Cyklistika ho stála a stojí tuny peněz, strašně moc peněz. On není něco jako Coca Cola, která si může dovolit peníze tahat z kapes ve velkém. Jeho to stálo hrozně moc,“ uvědomuje si Haussner.

Náhradní řešení se nakonec ale nekonalo. „Nenašel jsem další zdroje, abychom mohli pokračovat na nejvyšší úrovni, a beru za to plnou zodpovědnost. Bylo nemyslitelné vrátit se do nižší kategorie nebo hrát submisivní roli pro některého z velkých hráčů s rozpočtem 12 milionů eur. Samozřejmě toho lituji,“ vzkázal v pondělí v oficiálním prohlášení Thétaz.

V té době už Haussler, Kluge, Verbrugge a spol. měli v emailové poště jeho dopis. „Nemyslím si, že někdo věděl, co se stane. Všichni jsme dostali stejný mail. Pro hodně lidí to bylo šok,“ řekl Hausser.

Díky Klugemu se ho podařilo částečně zlehčit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud