14. prosince 2016 • 12:44

Kreuzigera k sobě chtěl i slavný Nibali nebo BMC. Orica dostala přednost

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě než český cyklista Roman Kreuziger kývnul na příští dva roky australskému týmu, který bude v sezoně 2017 závodit pod názvem Orica-Scott, zajímal se o něho i slovutný Ital Vincenzo Nibali. Vítěz všech tří závodů Grand Tour, kolem něhož se formuje nový tým v Bahrajnu, však přišel zkrátka, stejně jako další renomovaná stáj BMC. Kreuziger si z několika variant vybral přestup k „protinožcům“ a svoji volbu si pochvaluje. Jména dalších zájemců zveřejňuje nyní poprvé.



Kreuzigra a Nibaliho pojí přátelské vazby od roku 2008, kdy spolu závodili za Liquigas a dva roky po sobě absolvovali v jednom dresu Tour de France. Jejich cesty se pak rozdělily, Nibali ovládl Vueltu, Tour de France a dvakrát Giro, kontakt ale mezi nimi zůstal.

A právě na Kreuzigra si Nibali vzpomněl, když se rodil projekt Bahrajn Merida, což je nová stáj pro příští rok. Ital v ní bude hlavní osobností a měl zájem na tom, aby po jeho boku jezdil i 30letý rodák z Plzně.

Vydražte mistrovské dresy Romana Kreuzigra

Roman Kreuziger věnoval do charitativní dražby dvanáct svých mistrovských dresů s vlastnoručním podpisem. Výtěžek aukce poputuje plzeňskému klubu SK Petřín Plzeň, které vybrané prostředky použije k pokrytí nákladů spojených s přípravou svých juniorů. Dražba trvá do 19. prosince.

Dresy Romana Kreuzigera můžete dražit ZDE »

Na tom, proč k dohodě nedošlo, se dá dobře ukázat, jak jsou sportovní cesty vrtkavé.

Kreuzigrovou volbou číslo jedna byla od letošního ledna australská Orica, které se nakonec upsal, vysoko ale stavěl taky BMC. Preferoval však dvouletý kontrakt, s jehož nabídkou lidé z BMC otáleli. Rozhovory přes manažera plynuly, Orica potvrdila zájem během Tour de France a Kreuziger dal najevo, že do konce srpna chce mít jasno.

„Bahrajn zájem také měl, ale nedostali jsme odtud odpověď. Chtěl jsem mít kontrakt vyřešený a ne čekat až do období Vuelty. Nibali zájem měl, ale myslím si, že došlo k nedorozumění mezi bahrajnským týmem a mým agentem. Kvůli tomu spolu tolik nemluvili. Mluvil jsem pak s Vincenzem a on moji volbu pochopil, protože má taky rodinu, a je mu jasné, že čekat nešlo donekonečna,“ uvedl Kreuziger pro server CyclingNews.

Kreuziger o Tour: Byly tam lepší i horší momenty, desítka byla ale cíl
Video se připravuje ...

Se sázkou na tým Orica-Scott je spokojený. S částí nových parťáků absolvoval první soustředění, evropská větev se sešla ve švýcarském Gstaadu a na Kreuzigra tam čekala řada překvapení. Kromě obvyklých povinností, k nimž patřily lékařské prohlídky, schůzky se sportovními řediteli a plánování závodního programu, vyplnily čas i curling, vyjížďky na outdoorových kolech do sněhu nebo hokej.

„K němu došlo náhodou. Po večeři jsme se šli projít ven, najednou jsme šli na bruslení a najednou jsme měli v rukou hokejky a hráli jsme proti partě místních,“ směje se Kreuziger. I tahle příhoda dokresluje uvolněnou atmosféru, která v týmu panuje. „Kluci jsou fajn, tým funguje na rodinném zázemí. První dojem je určitě velmi pozitivní,“ říká.

Ze Švýcarska odletěl na Mallorcu, kde se už v teple připravuje na kole. Společnost mu dělají i osobnosti typu Zdeňka Štybara nebo bikera Jaroslava Kulhavého.

„Najíždím tady potřebné kvalitní kilometry, ze kterých pak budu dál čerpat,“ referuje Kreuziger. Z Mallorcy se dostane domů až krátce před vánočními svátky.

A jak mu šel hokej, častý doplňkový sport předních cyklistů? „Nejsem na hokej nejtalentovanější, ale když mám možnost a je dobrá parta, kde by se nemělo nic stát, občas se sklouznu a rád si ho zahraju,“ říká desátý muž letošní Tour de France.

Do dražby o dresy Romana Kreuzigera vstupte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud