2. dubna 2017 • 17:44

Úžasný triumf! Klasiku Kolem Flander ovládl po úniku Belgičan Gilbert

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prestižní závod Kolem Flander vyhrál poprvé v kariéře belgický cyklista Philippe Gilbert. Mistr světa z roku 2012 a úřadující národní šampion si dojel pro triumf po 55 kilometrech v sólovém úniku.



Čtyřiatřicetiletý Gilbert několik metrů před cílem v Oudenaarde slezl z kola a vychutnal si premiérový úspěch na kostkové klasice. Tříčlennou skupinu pronásledovatelů přivezl po 259,5 km s půlminutovým odstupem do cíle další Belgičan Greg van Avermaet, triumf Gilbertovy stáje Quick-Step podtrhl třetím místem Nizozemec Niki Terpstra.

Gilbert zahájil svůj vítězný únik při výstupu na Kwaremont, kde zhruba o 40 km později nastal při dalším průjezdu druhý klíčový okamžik. Obhájce loňského vítězství Peter Sagan, jenž vedl skupinu pronásledovatelů, zavadil o bariéru a upadl. Na zem s sebou slovenský mistr světa vzal Belgičany Olivera Naesena a Van Avermaeta, kteří tak 16 km před cílem přišli o šanci na vítězství.

Smůlu měl Gilbertův týmový kolega a krajan Tom Boonen, jehož 36 km před cílem zdržela a vyřadila z boje o prvenství dvojnásobná výměna kola. Zhruba 70 km před koncem měl pád jediný český účastník závodu Zdeněk Štybar a vypadl z hlavní skupiny.

Gilbert získal druhý triumf během týdne po čtvrtečním vítězství v tříetapovém závodu Tři dny de Panne-Koksijde. Stal se také čtvrtým cyklistou historie, jenž během kariéry vyhrál mistrovství světa a tři z takzvaných pěti monumentů Kolem Flander, Lutych-Bastogne-Lutych a Kolem Lombardie.

Cyklistický jednodenní závod Kolem Flander (WorldTour) - 260 km:
1. Gilbert (Belg./Quick-Step) 6:23:45, 2. Van Avermaet (Belg./BMC), 3. Terpstra (Niz./Quick-Step), 4. Van Baarle (Niz./Cannondale) všichni -28, 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Modolo (It./UAE Team Emirates), 7. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 8. Pozzato (It./Wilier Triestina), 9. S. Chavanel (Fr./Direct Energie), 10. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida) všichni -52.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud