21. srpna 2017 • 18:12

Vuelta mění lídra! Už po třetí etapě se do červeného oblékl Froome

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší favorit cyklistické Vuelty Chris Froome získal už ve třetí etapě červený trikot lídra. Britský vítěz Tour de France dnes finišoval třetí v Andoře la Vella, vyhrál Ital Vincenzo Nibali.



Šampion Vuelty 2010 Nibali vyhrál po prvních kopcích v letošním ročníku spurt devítičlenné skupiny adeptů na celkové prvenství, jež se utvořila ve sjezdu do hlavního města Andorry. Druhý před Froomem skončil Španěl David de la Cruz a na druhém místě je i celkově.

Froome sice nedosáhl po 158,5 km na první letošní etapové vítězství, vyslal však důrazné varování soupeřům. V závěrečném stoupání druhé kategorie na Alto de la Comella na jeho nástup dokázal zareagovat jen Kolumbijec Esteban Chaves, ostatní nabrali několikasekundovou ztrátu. Skupina favoritů se nicméně dala opět dohromady v technickém sjezdu.

Dvaatřicetiletý Froome, který se měsíc po svém čtvrtém vítězství na Tour de France pokouší o premiérový triumf na Vueltě, má na prvním místě drobný náskok dvou sekund před trojicí soupeřů v čele s De La Cruzem. Třetí je Ir Nicholas Roche, čtvrtý Tejay Van Garderen z USA a pátý s desetisekundovým odstupem Nibali.

Chris Froome se dostal do čela Vuelty už po třetí etapě (ilustrační foto)
Chris Froome se dostal do čela Vuelty už po třetí etapě (ilustrační foto)

"Nečekal jsem, že získám červený trikot tak brzo. Je to velké překvapení, ale myslím, že je to také výsledek tvrdé práce mých kolegů z týmu," řekl Froome. Posun do čela si zajistil nejen díky šestisekundovému bonusu za třetí místo, ale trochu překvapivým vítězstvím na spurtérské prémii 13 km před cílem. "Už jsem prohrál Vueltu o 13 sekund, takže budu bojovat o každou vteřinku," řekl Froome. Na Vueltě byl třikrát druhý, naposledy loni.

Hned v první kopcovité etapě nestačil na nejlepší Španěl Alberto Contador, jenž po Vueltě hodlá ukončit kariéru. Trojnásobný vítěz závodu odpadl deset kilometrů před cílem a dojel s dvouapůlminutovou ztrátou.

Po etapách ve Francii a Andoře zamíří v úterý peloton Vuelty konečně do Španělska, cíl bude po 198,2 km v katalánské Tarragoně.

Cyklistický závod Vuelta - 3. etapa Prades Conflent Canigó - Andorra la Vella (158,5 km):

1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 4:01:22, 2. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 5. Chaves (Kol./Orica-Scott), 6. Aru (It./Astana), 7. Roche (Ir./BMC), 8. Van Garderen (USA/BMC), 9. Pozzovivo (It./AG2R La Mondiale) všichni stejný čas, 10. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -25.

Průběžné pořadí:

1. Froome 8:53:44, 2. De La Cruz, 3. Roche, 4. Van Garderen všichni -2, 5. Nibali -10, 6. Chaves -11, 7. Aru -38, 8. A. Yates (Brit./Orica-Scott) -39, 9. Pozzovivo -43, 10. Bardet -48.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud