7. září 2017 • 12:10

Hrůza v Británii. Cyklista proletěl zadním sklem zaparkovaného auta

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo jedno zaparkované auto a rutinní průjezd levotočivou zatáčkou se změnil v peklo. Při 4. etapě cyklistického závodu Kolem Británie organizátoři zle chybovali, neodklidili z ulice vůz Renault Scénic, do kterého peloton cyklistů naboural.



Nejhůře dopadl Američan Brent Bookwalter z týmu BMC, který do vozidla v plné rychlosti narazil jako první a zraněný musel ze závodu odstoupit. Bookwalter utrpěl po průletu zadním sklem Renaultu otřes mozku a spoustu pohmožděnin.

33letý cyklista se ke kolizi vyjádřil na Instagram. "Naštěstí jsem v pořádku a cítím se požehnán, že zranění nejsou vážnější. Děkuji za všechny dotazy a přání, je velmi inspirující, že mě všichni sledujete a máte o můj osud zájem. Díky patří také týmu zdravotníků, lepší jsem na závodech nikdy nezažil, a mé stáji BMC za to, že se o mě také výborně postarala. Udělala pro mě hrůzný zážitek z nehody o něco snadnější," napsal Bookwalter a pokračoval.

"Samozřejmě jsem velmi zklamán, že jsem musel opustit závod díky incidentu, kterému jsem se mohl vyhnout, kdyby bezpečnostní opatření byla provedena dle norem. Teď se ale soustředím jen na to, abych se zotavil a nechal své tělo a hlavu odpočívat."

Autu stojícímu v cestě po ostré levotočivé zatáčce v městečku Retford se nestačilo vyhnout zhruba deset jezdců. Do hromadné kolize se dostali také cyklisté z týmů Kaťuša či Orica-Scott. Cyklistické super hvězdy Mark Cavendish nebo Geraint Thomas, které se závodu také účastní, vyvázli bez újmy.

Britští organizátoři polízanici vyšetřují a okomentovali ji ústy svého mluvčího. "Incidentu, který během 4. etapy nešťastně postihl Brenta Bookwaltera ze stáje BMC Racing i další jezdce, jsme si vědomi. Mrzí nás a důkladně vyšetřujeme okolnosti, které k nehodě vedly. Uzavírka trati je v naší kompetenci, ale sami nedokážeme odstranit všechna zaparkovaná auta na silnicích, kooperujeme proto s místními obyvateli, komunitami a úřady, aby nám s tím pomáhali a zajistili tak co nejbezpečnější průjezd závodníků danou lokalitou."

"V tomto případě auto, které bylo zaparkované na místě pro invalidy, nemohlo být odstraněno před startem etapy a dle našich postupů bylo maršálem závodu označeno. Jezdci byli upozorněni na překážku na silnici," oznámili organizátoři závodu a pokračovali.

 

"Jezdec byl na místě okamžitě ošetřen a hospitalizován zdravotnickým personálem a je ve stabilním a nekritickém stavu v nemocnici. Jak už bylo řečeno, dále vede interní intenzivní vyšetřování a dále se k celému incidentu nebudeme vyjadřovat."

Čtvrtou etapu z Mansfieldu do Newark-on-Trenta vyhrál Kolumbijec Fernando Gaviria, týmový kolega Zdeňka Štybara z Quick-Stepu. Štybar dojel v balíku ve stejném čase na 27. místě, celkově je patnáctý se ztrátou 20 sekund. Staronovým lídrem je Ital Elia Viviani ze Sky. Závod skončí v neděli.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud