10. září 2017 • 20:52

Froome jako třetí cyklista ovládl ve stejném roce Tour i Vueltu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brit Chris Froome jako třetí cyklista ovládl ve stejném roce Tour de France i Vueltu. Závěrečnou etapu španělského závodu, během níž se při dojezdu do Madridu o čelní příčky celkového pořadí tradičně nesoupeřilo, vyhrál ve spurtu Ital Matteo Trentin a připsal si čtvrté dílčí prvenství na letošní Vueltě.



Dvaatřicetiletý Froome jako první v moderní éře napodobil francouzské velikány Jacquese Anquetila (1963) a Bernarda Hinaulta (1978). Čtyřnásobný vítěz Tour de France ovládl Vueltu poprvé při svém šestém startu, dosud byl nejlépe třikrát druhý.

"Je to úžasný pocit. Tohle byla nejspíš nejtěžší Grand Tour, kterou jsem absolvoval. Každý den byl jiný, jednou jsem byl nahoře, podruhé dole," řekl Froome. "To, že jsem jako první v moderní éře vyhrál Tour i Vueltu ve stejném roce, je asi můj největší úspěch," dodal.

Trentin byl v hromadném dojezdu už počtvrté nejrychlejší, druhý skončil Francouz Lorrenzo Manzin a třetí Dán Sören Kragh Andersen. Neztratil se ani Froome, jenž se jen těsně nevešel do první desítky.

V konečném pořadí měl Froome na druhého Itala Vincenza Nibaliho náskok dvě a čtvrt minuty. Třetí skončil s odstupem dalších 36 sekund Rus Ilnur Zakarin. Vítěz sedmi Grand Tours včetně tří na Vueltě Španěl Alberto Contador, pro něhož byl závod na domácí půdě posledním v kariéře, obsadil páté místo.

Froome vyhrál i bodovací soutěž, když těsně porazil Trentina. Nejlepším vrchařem se stal Ital Davide Villella, Froome skončil třetí. Soutěž týmů ovládla Astana.

Cyklistický závod Vuelta - závěrečná 21. etapa Arroyomolinos - Madrid (101,9 km):
1. Trentin (It./Quick-Step) 3:06:25, 2. Manzin (Fr./FDJ), 3. Kragh (Dán./Sunweb), 4. Van Asbroeck (Belg./Cannondale-Drapac), 5. García (Šp./Bahrajn-Merida), 6. Cort (Dán./Orica-Scott), 7. Vanbilsen (Belg./Cofidis), 8. Modolo (It./UAE Team Emirates), 9. Schwarzmann (Něm./BORA-hansgrohe), 10. Hölgard (Nor./FDJ) všichni stejný čas.

Konečné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 82:30:02, 2. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -2:15, 3. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:51, 4. Kelderman (Niz./Sunweb) -3:15, 5. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -3:18, 6. Poels (Niz./Sky) -6:59, 7. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -8:27, 8. López (Kol./Astana) -9:13, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -11:18, 10. Van Garderen (USA/BMC) -15:50.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud