Jiří Uhlíř
5. srpna 2009 • 02:00

Rada cyklistům: Dejte si zmrazit spermie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aktuální rada pro začínající profesionální cyklisty – dejte své spermie zmrazit. Přesně to by doporučovali vědci ze španělské Univerzity v Cordobě. Podle nich má ujetých tři sta kilometrů týdně špatný vliv na mužskou plodnost.



Důvod? Horko v úboru a tření varlat o sedlo výrazně poškozuje kvalitu spermií.

„Jsme přesvědčeni, že jsme odkryli závažný problémem,“ vysvětlovala Diana Vaamondová na 25. výroční konferenci Evropské společnosti lidské reprodukce a embryologie. „Všechny faktory obsažené v cyklistice mohou ovlivnit počet a kvalitu spermií. A změny v plodnosti dokáží být nevratné.“

Její tým sledoval cvičební režim patnácti profesionálních triatlonistů s průměrným věkem třiatřicet let. Ti všichni byli v tréninkovém režimu od osmi let a většina z nich se zúčastňuje závodů série Ironman, kde se plave, jezdí na kole a běhá maraton.

A právě cyklistika dělá největší neplechy v mužské plodnosti. „Zatímco u ostatních vrcholových sportovců jsme statisticky vypozorovali deset procent zdravých spermií, u cyklistů to byla jen čtyři procenta. A to už je na hranici neplodnosti. Navíc všichni prý za týden v průměru najezdí tři sta kilometrů. Naopak zvýšené dávky plavání a běhání v tomto směru nic špatného nezpůsobí,“ dodala Vaamondová.

A studie španělských expertů má pro to vysvětlení. Cyklisté nosí těsné oblečení. Zvýšení tření a tlaku proti sedadlu, které je pro lepší aerodynamiku nepohodlné, způsobuje mikrotrauma na varlata. „Výroba spermií je velmi citlivá na teplotu těla. A ve vrcholové cyklistice se tělo několik hodin přehřívá,“ řekla Vaamondová.

Její práce navázala na studii rakouského vědce Ferdinand Frauschera, který testoval čtyřicet aktivních horských cyklistů a třicet rekreačních jezdců. A zjistil, že profesionálové měli o polovinu menší počet spermií než příležitostní nadšenci.

„Přesné příčiny poklesu jsou nejasné. Nejspíše opakovaná mechanická traumata varlat nějak cévně poškozují pohlavní orgány a tím mohou způsobit pohyblivost spermií,“ tvrdil Frauscher.

Příležitostní jezdci na bicyklu tedy mít strach nemusí. „Závodní cyklisti tráví v sedle daleko více času než průměrný člověk, který jezdí na kole z domova do práce. Ale je důležité zdůraznit, že souvislost cyklistiky s chudou morfologií spermií je správná,“ potvrdil jeden z vědců z University of Sheffield pro BBC.
Důkazem může být i legenda Lance Armstrong. Sedminásobný šampion Tour de France, který překonal rakovinu varlat, má tři děti z umělého oplodnění. O tom posledním tvrdí, že přišlo na svět přirozenou cestou.

Proto se poznatky kolegů profesně nezdají českému lékaři Janu Hnízdilovi, který se rovněž staral o profesionální jezdce. „Byl jsem na to hodně tázán a opakovaně jsem po tom pátral. Žádná seriózní studie o tom není. Je to spíše na úrovni pověr. Nemohu to potvrdit a doložit. A to jsem se patnáct let pohyboval ve vrcholové úrovni,“ řekl Hnízdil. „To větší riziko je spíše z celkového vyčerpání závodníka.“

A to potvrzuje i profesor Richard Davison, sportovní fyziolog na Napier University v Edinburghu. „Na reprodukční zdraví má největší vliv spíše objem tréninků. Vždyť závodní cyklisti běžně spotřebují až 800 kalorií za hodinu a na Tour de France 9 tisíc kalorií denně,“ dodal Davison.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud