16. srpna 2010 • 14:48

Ullrich mizí ze scény, trpí syndromem vyhoření

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U soudů se stále snaží dokázat, že nikdy nedopoval, teď však čeká někdejšího cyklistu Jana Ullricha jiný boj. Vítěz Tour de France z roku 1997 a největší rival Lance Armstronga totiž oznámil, že trpí syndromem vyhoření a na několik měsíců se stahuje z veřejného života.



Ještě než se dozvěděl, že prohrál soudní spor kvůli dopingovým obviněním, vyvěsil někdejší cyklistický supertalent Jan Ullrich na své internetové stránky zprávu o tom, že se potýká s následky stresu: „Před několika dny u mě byl diagnostikován syndrom vyhoření, který bude pravděpodobně vyžadovat delší léčení. Abych se ujistil, že se zcela zotavím, nebudu v několika příštích měsících vůbec vystupovat na veřejnosti.“

Šestatřicetiletý Ullrich, dvojnásobný olympijský medailista ze Sydney, vítěz Vuelty i Tour de France a věčný rival Lance Armstronga na nejslavnějším závodě se v poslední době věnoval charitativním závodům. Muž s pozoruhodným talentem, který si však dokázal dopřát volnost a občas jej provázely skandály, zvažoval návrat, ale narozdíl od Američana už do profi pelotonu znovu nenaskočil.

„Cyklistika mi nechybí. Lance běhá maratony a střídá ženy, nejspíš ještě nenašel, co hledal. Já chci pokračovat v rodinném životě,“ řekl před časem. Vedle toho Ullrich už několik let vede svůj boj proti obviněním z dopingu. Kariéru ukončil před třemi lety i proto, že si připadal jako zločinec. Vždy popíral, že užíval zakázané látky.

Německý cyklista se stahuje.Foto Archív


Kdysi byl nachytán s amfetaminem v těle, který si prý vzal na diskotéce. Jenže závažnější problémy přišly kvůli spojení s lékařem Eufemianem Fuentesem.
S „doktorem EPO“ se měl Ullrich sejít čtyřiadvacetkrát v rozmezí let 2003 a 2006. Některé krevní vzorky zabavené při tehdejší razii měly podle testů DNA patřit jemu, ovšem jezdcovi právníci platnost testů napadli.

Naposledy se Ullrich soudil s antidopingovým expertem Wernerem Frankem kvůli profesorově výroku, že Fuentesovi během kariéry zaplatil nejméně 35 tisíc eur. Odvolací soud však rozhodl, že Frankeho slova mají být považována za pravdivá. Tento verdikt může podle listu Spiegel způsobit otevření dalších – dosud pozastavených – případů, v nichž byl Ullrich popotahován za podvody a křivou přísahu.

Někdejší cyklista však nyní požádal média o respektování soukromí a stahuje se do ústraní kvůli nemoci. „Dovedu si představit, jak se teď cítí. Je to poslední signál těla, jistá záchranná brzda. Člověk nejprve pořádně neví, co se děje,“ řekl bývalý skokan na lyžích Sven Hannawald, který s chronickými následky stresu bojoval a s Ullrichem se osobně zná.

Odhaduje, že za problémy někdejšího cyklisty se neskrývá jen vytížení. „Život po sportovní kariéře je nudný, chybí vám motivace,“ řekl olympijský vítěz.
„Nechci Janovi radit, za sebe jen mohu říct, že je důležité vzít si profesionální pomoc. Člověk si musí říct: Odteď začínám nový život a to chvíli trvá. Jeho výhodou je, že má rodinu. Nic vás nepostaví tak rychle na zem jako normální život s dětmi.“

JAN ULLRICH
Narozen: 2. prosince 1973

Největší úspěchy: vítěz Tour de France 1997, majitel tří bílých dresů pro nelepšího mladého jezdce, pětkrát druhý, vítěz silničního závodu a stříbrný v časovce na OH 2000, vítěz Vuelty 1999

Zajímavost: dostal krátký trest za nález amfetaminu v těle, ale vždy popíral užívání dopingu, jeho krevní vzorky však byly nalezeny při Operación Puerto



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud