11. září 2015 • 16:11

Dívčí války! Liga žen v americkém fotbale hlásí českou premiéru

Autor: jav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysedávání na kafíčku? Klábosení a nekonečné obrážení obchodů s novou módou? Zapomeňte. Tyhle holky jsou z jiného těsta. Milují tvrdost, nebojí se ran a šrámů. A vyžívají se ve vzájemném poměřování vlastních fyzických parametrů. Nyní k tomu mají ideální příležitost, už o víkendu totiž startuje první oficiální ročník české ligy žen v americkém fotbale.



Ve Spojených státech je americký fotbal sportem číslo jedna. Zápolení vysokých a silných chlapů, vyhrocené bitvy na samotné hranici tvrdosti. Milují je lidé od New Yorku po San Francisco, finále tamní profesionální soutěže NFL patří tradičně mezi nejsledovanější sportovní události roku. Rovněž v Čechách se popularita jednoho z nejtaktičtějších sportů na světě neustále rozmáhá.

Mužská liga má v tuzemsku několikaletou tradici, nyní se k ní premiérově připojuje i oficiální soutěž žen. Ano, tohle není sport, který by byl něžnějšímu pohlaví zapovězen. „Nejsem žádná přehnaně emancipovaná feministka, ale hrozně nerada mám v životě škatulkování, a to i ve sportu. Myslím, že ženská i mužská stránka ke každému sportu patří,“ vykládá Anna Marie Landorová, obránkyně celku Prague Harpies, které jsou nejdéle fungujícím týmem u nás (od roku 2010) a mají za sebou zahraniční konfrontaci s celky z Německa, Polska, Maďarska či Norska.

Pracovnice bankovního institutu, právnička, učitelka, či zaměstnankyně dopravního podniku. Ty všechny a mnoho dalších dívek pravidelně ve volném času odhazují civilní mundůr, sahají po chráničích, přilbách a s vervou se noří do světa soubojů, nárazů, strkanic a přetlačování. „Holky do toho jdou hlava nehlava, umí zahrát i výbornou akci,“ upozorňuje trenér Prague Harpies Nikita Maximov.

CZECH BOWL: Black Panthers smetli Bobcats a slaví titul
Video se připravuje ...

V Česku startuje liga ženského amerického fotbalu
V Česku startuje liga ženského amerického fotbalu

Samozřejmě, americký fotbal v podání žen má určité zákonitosti. Místo jedenácti hráčů je na každé straně jen osm hráček, tvrdost a taktická vyspělost nejsou na takové úrovni jako u mužů. Rovněž fyzické možnosti dívek jsou značně omezeny. Hráčská základna se přesto neustále rozšiřuje. „Nám je jasný, že v našem pojetí to nikdy nebude vypadat jako v NFL, ale když tě to baví, tak ti to je prostě fuk. Hokej taky každej nehraje jako Jarda Jágr – a je to důvod, proč by ho neměl hrát? Podle mě ne,“ usmívá se útočnice Prague Harpies Anna Francová.

Logicky se nabízí otázka, co dívky k tomuhle sportu přitahuje. Ke sportu, ve kterém úmorná dřina a bolest lemují každý zápas, každý trénink. „Většinu holek k tomu vede touha dělat něco neobvyklého, netradičního. Chuť se vybít a dělat naplno kolektivní sport i ve věku, kdy na spoustu jiných sportu jsou už „staré“,“ konstatuje Tereza Fafelová, v civilu zdravotní sestřička.

První oficiální ročník ligy žen v americkém fotbale je odměnou pro všechny, kteří se na rozkvětu v Čechách stále mladého sportu podílejí. Soutěž startuje už v neděli, kdy se od 16 hodin na atletickém stadionu Slavie utkají celky Prague Black Cats a Prague Harpies.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud