8. února 2016 • 04:15

Vzpoura outsidera. Denver v Super Bowlu šokoval Carolinu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrana předčila útok! Nejlepší tým základní části NFL Carolina Panthers si v 50. Super Bowlu hraném v San Francisku vylámal zuby na Denveru Broncos a prohrál 10:24. Legendární quarterback Broncos Peyton Manning získal svůj druhý titul a zřejmě ukončí kariéru.



Manning však za svůj druhý Super Bowl kariéry vděčí zejména vynikající obraně Broncos, která zcela zastavila nejlepší útok soutěže v čele s nejužitečnějším hráčem sezony Camem Newtonem. Ten byl neustále pod tlakem dvojice Von Miller a DeMarcus Ware a prožil nejhorší utkání tohoto ročníku.

"Je to skvělý pocit. Tento zápas stejně jako celá sezona otestovaly naší houževnatost, nesobeckost a odolnost. Každý z kluků v týmu má na této výhře zásluhu. Položil bych za ně život," prohlásil Miller, který byl vyhlášen nejlepším hráčem duelu.

Zápas byl soubojem dvou generací quaterbacků. A zkušenost se projevila. Manning začal velmi dobře a rychle připravil pro kopáče Brandona McManuse první tři body utkání. To Newton ve svém prvním Super Bowlu bojoval s nervozitou a za celý první poločas se nedostal na polovinu soupeře.

Rozhodujícím faktorem utkání byla defenziva Broncos, která vůbec nedovolila běhovou hru Pantherů. Navíc Miller skvělým zákrokem vypíchl míč Newtonovi a vybojoval tak snadný touchdown, který dal Denveru vedení 10:0 už po první čtvrtině.

Přitom právě drtivé úvody zápasů byly v sezoně silnou zbraní Pantherů. Tentokráte se však role otočili a Carolina se s tím nevyrovnala. Sice skokem pro touchdown v podání Jonathana Stewarta snížila, ale Broncos konzervativní hrou a proměňováním kopů za tři body svůj náskok drželi.

Manning se sice prosazoval minimálně, ale těžil ze své zkušenosti. Navíc mu hodně pomohl Jordan Norwood, který po puntu soupeře zaběhl rekordních 61 yardů a připravil další snadný kop pro McManuse. Klíčová ale byla obrana. Vždy, když už se zdálo, že se Carolina chytne, přišel skvělý defenzivní zákrok, který její naději uhasil.

Peyton Manning vyhrál Super Bowl už podruhé
Peyton Manning vyhrál Super Bowl už podruhé

Carolinu sice ještě držel ve hře obránce Kony Ealy, který třemi staženími Manninga vyrovnal rekord Super Bowlu v počtu sacků, ale Denver výhru nepustil.

Poslední šanci měli Pantheři pět minut před koncem za stavu 16:10, jenže Miller znovu vyrazil Newtonovi míč těsně před end zónou, připravil tak spoluhráčům šanci na snadný touchdown. Ti to zužitkovali, navýšili své vedení a zbavili Carolinu i zbytků bojovnosti.

V zámoří sice málokdo pochybuje o tom, že pro Manninga to byl poslední zápas kariéry, vzhledem k jeho zdravotním problémům, ani po utkání to však hvězdný rozehrávač nepotvrdil.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL:

Denver Broncos - Carolina Panthers 24:10
(10:0, 3:7, 3:0, 8:3).

 

Experti o Super Bowlu: Díky němu válcuje americký fotbal ragby
Video se připravuje ...

Rajchl a Jantoš v TAK URČITĚ: Vše, co jste ještě nevěděli o Super Bowlu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud