2. září 2016 • 11:03

Prasata v uniformách! Hvězda NFL brojí proti policii a klečí při hymně

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Colin Kaepernick z týmu amerického fotbalu San Francisco 49ers vyostřuje svůj protest proti údajné rasové nerovnosti v USA a policejní brutalitě proti menšinám. Ve čtvrtek večer opět odmítl povstat při americké hymně před zápasem, tentokrát v San Diegu, navíc v týdnu nosil při tréninku ponožky s obrázky prasat v policejních uniformách. Jako protipól těchto aktivit oznámil, že první milion dolarů, které vydělá v sezoně, věnuje na charitu. Ohledně vynechání holdu hymně ho už následují další hráči.



Minulý týden seděl na lavičce mezi dvěma barely iontového nápoje a jeho přítomnosti v týmu nasvědčovala jen vyčuhující špička bujného afro-účesu na hlavě. Tentokrát Colin Kaepernick poklekl na jedno koleno, jak to hráči dělají například při poradách s trenéry, a americkou hymnu před přípravným zápasem San Diego-San Francisco absolvoval tak.

Společně s ním „zaklekl“ hymnu spoluhráč Eric Reid. Na jiném místě, před zápasem v Oaklandu, usedl před americkou hymnou a zůstal sedět Jeremy Lane, hráč Seattlu.

Protest, který Kaepernick nastolil, má následovníky přesně tak, jak si hvězdný quarterback přál. „Nepokoušel jsem se vyslat žádný vzkaz, zkrátka stojím za Kaepernickem,“ řekl Lane. „Nechci nikoho urazit. Jenom stojím za tím, čemu věřím,“ podotkl.

Téma vynechání holdu státní hymně bezmála zastiňuje závěrečné přípravy týmů před novou sezonou v NFL, americkým sportem číslo jedna. Protest, který Kaepernick rozjel, nenechává chladným skoro nikoho.

Kaepernick sklízí chválu

Po první vlně kritiky navíc hvězdný borec ze San Franciska sklízí i chválu. Po zápase v San Diegu rozdával patnáct minut podpisy. Veřejně mu vyslovuje podporu řada válečných veteránů.

Vzhledem k tomu, že utkání se hrálo v rámci výroční akce Ctíme armádu, jich bylo v hledišti i na ploše velké množství. Před čtvrtou čtvrtinou zápasu už při zpěvu písně God Bless America zůstal stát i Kaepernick. Po písni tleskal spolu s ostatními.

„Můj protest není namířen proti válečným veteránům, které nesmírně respektuji. Je ale potřeba mluvit o dalších otázkách a problémech. O policejní brutalitě, nerovnosti všech ras a postoji k menšinám,“ uvedl.

Jako podporu svým slovům prohlásil, že první milion z letošního platu (základní Kaepernickova mzda bez bonusů činí 11,9 milionu dolarů) věnuje charitě. Zopakoval, že stát při hymně před zápasem začne až v den, kdy uvěří, že se v Americe ve vztahu k menšinám děje náprava.

Stejně tak Lane.

„Dokud nenastane spravedlnost,“ uvedl časový horizont svého protestování.

Tak daleko jako Kaepernick zatím ale nezašel nikdo. Fotografie hráče v dětsky vypadajících ponožkách s obrázky prasat, oblečených v policejních uniformách, obletěly internet. Kaepernick potvrdil, že je nosí už delší dobu, stejně jako sedával skrytý v chumlu během hymny ještě dřív, než se celá věc medializovala.

„Nosím tyhle ponožky, protože hrubým policistům je umožněno dostat se do policejních sborů, což nejenže uvrhá komunity do nebezpečí, ale zároveň znamená nebezpečí pro policisty se správnými úmysly, protože vytváří atmosféru napětí a strachu,“ vysvětlil Kaepernick.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud