19. října 2016 • 14:49

Nečekaný problém. NFL přichází o diváky, může za to Trump?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovutná NFL řeší nečekaný problém. S přehledem nejpopulárnější profesionální liga ve Spojených státech zaznamenala v prvních šesti týdnech nové sezony jedenáctiprocentní úbytek televizních diváků. Jednou z příčin může být i konkurence prezidentských debat.



Na tradiční čtvrtletní schůzce majitelů klubů řešili vládci NFL bolavé téma. V televizi se na jejich produkt zatím dívá méně diváků než loni.

„Voda je teď hodně zakalená, protože probíhají debaty a pak tady máte show Donalda Trumpa,“ řekl Arthur Blank, vlastník týmu Atlanta Falcons, pro USA Today Sports. „Je tu hodně rozruchu. Je dost těžké určit, co je reálné, a co ne.“

První debata mezi americkými prezidentskými kandidáty Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem konkurovala zápasu mezi Atlantou a New Orleans a přilákala rekordní sledovanost 84 milionů diváků. Druhá debata kolidovala s hitem mezi New York Giants a Green Bay Packers, vidělo ji 69 milionů lidí.

„Debaty mají samozřejmě velký vliv,“ uvedl Robert McNair, vlastník Houston Texans.

Zároveň ale konkurence politického kočkování může být jen jedním z důvodů, proč NFL fanoušci ubývají. Vliv mohla hrát čtyřzápasová absence hvězdného quarterbacka Toma Bradyho, který byl v úvodní čtvrtině základní části soutěže v disciplinárním trestu. Liga také postrádá dalšího legendárního quarterbacka Peytona Manninga, který ukončil kariéru.

Rozporuplné reakce také vyvolala kampaň za sociální spravedlnost, kterou odstartoval quarterback San Franciska Colin Kaepernick, který při tradiční předzápasové hymně odmítá stát, aby poukázal na velký počet černochů zastřelených policií.

„Myslím, že je to špatné hřiště,“ komentoval jeho jednání, k němuž se přidali i další hráči NFL, Jim Irsay, vlastník Indianapolis Colts. „Není to pozitivní věc. Jsme placeni za to, že předvádíme show. Jsou jiná místa, kde se může člověk vyjádřit.“

Před rokem patřilo 63 zápasů NFL do stovky nejsledovanějších televizních událostí roku. I přes pokles si však americký fotbal drží pozici nejpopulárnějšího amerického sportu. Pondělní zápas mezi Arizonou Cardinals a New York Jets měl téměř dvojnásobný rating než finálový zápas konference American League v baseballové MLB mezi Clevelandem Indians a Toronto Blue Jays.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud