Martin Hašek
14. prosince 2016 • 18:18

Největší zoufalství v NFL! Cleveland dokonal rok bez výhry

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohio, je jedno, kolik dalších dobrých týmů máš, pořád jsou tu ještě Browns! Výkřik z oceánu twitterové komunikace připomíná, že Cleveland má své hořké kapky i poté, co basketbalisté Cavaliers letos vyhráli NBA a baseballisté Indians prošli do Světové série. Browns z NFL si pořád drží jméno nejstrašlivějšího týmu ligy amerického fotbalu. Včera dokonali celý rok bez jediného vítězství.



Dva funkcionáři Seattlu přemýšlí, jak co nejlépe udat číslo jedna večerního draftu, a hledají tu nejlepší kafku. „Kdo je nejzoufalejší chlapík, kterého znáš?“ zazní dotaz.

Střih, panorama úplně jiného města. Fanoušci už určitě vědí a za chvíli jim to potvrzuje nápis přes celou obrazovku.

CLEVELAND. Domov Browns. Za chvíli už kamera zabírá ustaranou tvář Kevina Costnera, který hraje manažera toho opravdu nejzoufalejšího týmu celé ligy.

Vtipná úvodní scéna filmu Velký draft má velmi reálný základ. Minulý víkend ho dokumentovaly téměř prázdné tribuny FirstEnergy Stadium, přestože cena lístků před zápasem padla na jediný dolar. Cleveland Browns doma prohráli se Cincinnati Bengals a linebacker Christian Kirksey si do šatny odnášel transparent od jedné z fanynek: „Vše, co chci k Vánocům, je vítězství.“

Jenže Browns jsou už celý rok zakletí. Na výhru čekají už šestnáct zápasů, což se v NFL rovná jedné kompletní základní části. Naposledy vyhráli 13. prosince 2015 a od té doby si ani neškrtli. V letošní sezoně nasbírali jen třináct porážek. Od samého začátku ročníku se spekuluje, že Cleveland má reálnou šanci stát se druhým týmem historie, který v šestnáctizápasové základní části všechno prohraje. Neštěstí tohohle klubu ale není jen o statistice. Je to pořádně šťavnatý příběh.

Cleveland Browns patří k nejtradičnějším značkám amerického fotbalu, jejichž fanoušci musí ale hrdost místo v triumfech hledat ve vytrvalosti, s níž stojí na nohách, aby od osudu přijímali stále nové těžké rány.

Je to prokletí, kterého si všímá i popkultura. Známý autor bestsellerů John Grisham si kdysi udělal radost knížkou z prostředí amerického fotbalu. Jejím hrdinou je náhradní quarterback, který se čirou shodou okolností dostane do hry v závěru Super Bowlu, aby se probral v nemocnici a zjistil, že Clevelandu prohrál téměř vyhraný zápas.

Problém je, že Browns jsou naprosto neschopní sehnat pořádného quarterbacka i ve skutečnosti. Když v roce 2014 v prvním kole draftu vzali univerzitní mediální hvězdu Johnnyho Manziela, fanoušci oslavovali. Rychle se ale ukázalo, že se pověsti o tom, že chlapík s přezdívkou Johnny Football je především arogantní spratek, nemýlily.

Letos měli Browns zlatou šanci draftovat z druhého místa draftu quarterbacka Carsona Wentze. Místo toho ale připravili obří trejd s Philadelphií a NFL si nenechala ujít vzájemný souboj obou klubů hned v prvním kole. Wentz v dresu Philadelphie zářil, byl vyhlášen nováčkem týdne.

NEJHORŠÍ TÝMY NFL
Cleveland Browns 0-13
San Francisco 49ers 1-12
Jacksonville Jaguars 2-11
Chicago Bears 3-10

Clevelandu se naopak hned v prvním zápase zranil quarterback Robert Griffin III a zahájil tak neobyčejnou kalamitu. V sezoně museli Browns kvůli zraněním použít šest různých quarterbeků. Posledním týmem, který musel na klíčovém místě sestavy prostřídat tolik hráčů, byli Tampa Bay Buccaneers, kteří v roce 1976 ve čtrnáctizápasové lize ani jednou nevyhráli.

Fanoušci Browns jsou na podobné příhody zvyklí. V roce 1987 museli strpět, jak v konferenčním finále quarterback Denveru John Elway předvedl vítěznou sérii patnácti akcí během pěti minut a dvou sekund v závěru zápasu, a ta si získala přezdívku The Drive.

O rok později zděšeně přihlíželi, jak jejich running back Earnest Byner v souboji o postup do dalšího Super Bowlu těsně před koncem ztratil balon jen yard před touchdownem.

Věrní fanoušci přitom koncem devadesátých let přispěli k záchraně svého klubu poté, co původní majitel organizace Art Modell tým přesunul do Baltimoru, kde od sezony 1996 působí jako Ravens. Fanoušci spolu s městem dosáhli, že historie klubu zůstala v Clevelandu a od roku 1999 Browns po tříleté pauze opět hrají NFL.

Zatímco Ravens patří od té doby mezi nejúspěšnější týmy NFL, desetkrát se dostali do play off a už dvakrát vyhráli Super Bowl, Browns se do vyřazovací části probili jen jednou, v roce 2002 však prohráli hned první zápas.

V NFL se mohou loseři utěšovat aspoň tím, že budou vysoko na příštím draftu. Ke smůle Browns však další ročník univerzitních quarterbacků nepůsobí zrovna přepychově. A navíc, vypadá to, že číslo 1 Clevelandu nakonec sebere letos podobně tragické San Francisco.

SEZONY BEZ VÍTĚZSTVÍ V NFL (PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE)
2008 Detroit Lions (0-16)
1982 Baltimore Colts (0-1-8)
1976 Tampa Bay Buccaneers (0-14)
1960 Dallas Cowboys (0-1)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud