Jan Barák
6. února 2017 • 04:58

Největší obrat v historii. Super Bowl vyhráli Patriots, Brady legendou

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy neodepisujte New England Patriots! Nikdy! Tým charismatického kouče Billa Belichicka v 51. Super Bowlu předvedl v Houstonu úžasný obrat a v historicky prvním prodloužení, které se ve finále NFL odehrálo, zvítězil nad Atlantou Falcons 34:28, přestože už prohrával 3:28. Vítězný touchdown zaznamenal James White, Tom Brady se stal díky pátému získanému titulu nejúspěšnějším quarterbackem NFL.



"Houston miracle!" Zázrak v Houstonu, křičeli američtí komentátoři, když necelé dvě minuty před koncem Super Bowlu snížil Patriot James White na 26:28 a následně jeho spoluhráč Danny Amendola předvedl dvoubodovou konverzi a poslal finále NFL do prodloužení. 71 795 diváků, kteří senzační podívané přihlíželi, ryčelo nadšením. Aby ne, někteří za lístek zaplatili milion dolarů, přesně tolik stály nejdražší vstupenky.

Slavná liga amerického fotbalu prodloužení zažila poprvé ve své historii, stejně tak nikdo do té doby neumazal v Super Bowlu větší než desetibodový náskok svého soupeře. Ale to předbíháme.

"V dnešním zápase bylo několik neuvěřitelných her, asi tak 30. Kdyby dopadly jinak než dopadly, šampiony bychom se nestali, ale na to se historie ptát nebude," říkal novinářům po utkání quarterback Tom Brady. A po tvářích 39leté legendy tohoto sportu se koulely slzy.

Patriots umazali ztrátu 25 bodů

Jeho tým byl přitom odepsaný, totálně na ručník. Na začátku druhého poločasu prohrával 3:28, na startu poslední čtvrtiny ještě 12:28. Obrana Falcons hrála úžasně. Pak se ale NRG Stadium v Houstonu prohnala neuvěřitelná bílá smršť, Brady dokázal svůj tým během třinácti minut dovést k zisku 25 bodů.

Atlanta hrající svůj druhý Super Bowl v historii, která v prvním poločase na umělé trávě v Houstonu naprosto dominovala, ztratila momentum zápasu devět minut před koncem utkání, kdy quarterback Matt Ryan, před zápasem vyhlášený MVP soutěže, upustil po ataku míč, dopustil první turnover Atlanty v play off a polil Patriots živou vodou.

Touchdowny Danny Amendoly a Jamese Whitea potvrzené dvěma body nasměrovaly finále do prodloužení, kde měli Patriots i štěstí. Vyhráli los a dostali se tak na míč, pravidla NFL týkající se prodloužení jsou neúprosná: zápas vyhraje ten tým, který dá touchdown.

Úžasný obrat a výhru 34:28 dovršil hned v prvním drajvu malý velký muž v sestavě Patriots James White, který svým třetím touchdownem v zápase zajistil své organizaci jubilejní páté vítězství v Super Bowlu.

VIDEO: Podívejte se na rozhodující akci 51. Super Bowlu

Celý sestřih Super Bowlu zde >>

Brady, hrající svou sedmnáctou sezonu v NFL, se díky zisku pátého prstenu pro vítěze Super Bowlu stal nejúspěšnějším hráčem historie soutěže, když vyrovnal rekord Charlese Haleyho a byl i počtvrté vyhlášen nejužitečnějším hráčem Super Bowlu. Bill Belichick je prvním trenérem s pěti tituly.

"Je to zásluha celého týmu. Nevzdali jsme se a tvrdě bojovali," prohlásil Brady, který vytvořil 62 přihrávkami na 466 yardů rekord Super Bowlu. "Atlanta má skvělý tým a musím jí složit uznání. My jen měli možnost hrát víckrát v útoku. Kdyby kterákoli z posledních 30 rozehrávek skončila jinak, slavil by soupeř," dodal.

"Lepší finále NFL nikdy neviděla, dechberoucí zápas, který vejde do historie," shodli se ve studiu TV Sport nadšení experti na americký fotbal Jindřich Rajchl a Stanislav Jantoš.

"Nejsladší výhra ze všech pěti titulů, které jsme už získali. Naprosto nepopsatelný pocit," rozplýval se po super Bowlu majitel Patriots Robert Kraft.

Měl proč, tento zápas vejde do knížek, a Patriots byli u toho.

51. Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL v Houstonu:

New England - Atlanta 34:28 (0:0, 3:21, 6:7, 19:0 - 6:0)

Tom Brady předvedl ve finále se svým týmem úžasný obrat
Tom Brady předvedl ve finále se svým týmem úžasný obrat

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud