15. září 2017 • 11:23

Růže mezi trny! Ženský americký fotbal zahajuje třetí sezonu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký fotbal už dávno není výsadou pouze mužů. I v českém prostředí amerického fotbalu se ženy hlásí o slovo. Bitters ženská liga amerického fotbalu zahájí v září již svoji třetí sezónu, která bude vrcholit tzv. Rose Bowlem. A slibuje rivalitu dvou největších českých měst.



První ročník vyhrály Prague Black Cats, v loňském titulovém zápase však překvapivě zvítězil tým Brno Amazons 26:12.  Letos se soutěž z výkonnostních důvodů rozdělila na dvě ligy. O titul budou hrát tři týmy, spolu s Amazons a Black Cats také Prague Harpies. Tři nové týmy Ostrava Diamonds, Teplice Hilders a Pilsen Angels budou bojovat ve druhé lize.

„Růst členské základny a zakládání nových týmů jen potvrzuje, že to ženy s americkým fotbalem myslí vážně,“ říká Radim kroulík z asociace amerického fotbalu ČAAF. „Nově vzniklá rivalita mezi Prahou a Brnem bude hlavním tématem i pro letošní rok.“

V USA je pojem Rose Bowl spojený s tradičním titulovým zápasem univerzitního amerického fotbalu, který se většinou hraje na Nový rok na Rose Bowl Stadium v Pasadeně. Ukazují se v něm předpokládané budoucí hvězdy draftu, jako letos, kdy quarterback Sam Darnold v poslední čtvrtině dovedl tým USC ze čtrnáctibodové propasti k vítězství nad Penn State v poslední sekundě, a mluví se o něm jako možné jedničce draftu NFL pro příští rok.

Ženský Rose Bowl v Česku má za sebou zatím jen dvouletou tradici. V obou předchozích vrcholech sezony se utkaly Black Cats s Amazons. Ženské zápasy se zatím v Česku hrají s osmi hráčkami na každé straně (v mužském fotbale se hraje s jedenácti hráči.

„Podobnou cestou šly dříve i mužské týmy, které nejprve začínaly v osmičkové verzi. Dalším krokem k posunu ženského fotbalu bude přechod na klasickou formu amerického fotbalu, to znamená s jedenácti hráčkami na každé straně,“ vysvětluje Kroulík.

Liga začíná v sobotu v poledne na stadionu Motorletu zápasem Prague Harpies – Prague Black Cats. Rose Bowl je na programu 4. listopadu.

Rozlosování Bitters ženské ligy

16. září, 12:00 Prague Harpies – Prague Black Cats (Motorlet, Praha)
24. září, 15:00 Prague Black Cats – Brno Amazons (Čelákovice)
30. září, 14:30 Brno Amazons – Prague Harpies (Ragby Bystrc, Brno)
8. října, 11:00 Prague Harpies – Brno Amazons (Motorlet, Praha)
14. října, 14:30 Brno Amazons – Prague Black Cats (Ragby Bystrc, Brno)
22. října, 15:00 Prague Black Cats – Prague Harpies (Čelákovice)

4. listopadu Rose Bowl III

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud