25. září 2017 • 12:13

Klečíme proti Trumpovi! Protesty hráčů v NFL rostou do obřích rozměrů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Spojených státech se stupňují protesty hráčů amerického fotbalu z NFL a dalších sportovců proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Na vině je hrubý způsob, jímž se snažil sportovce přimět, aby stáli při hymně USA. Hráči pokleknutím během hymny před zápasem vyjadřují podporu hnutí proti policejnímu násilí na černoších.



Nevídané množství hráčů podle agentury AP na protest proti šéfovi Bílého domu poklekalo i při dnešních zápasech, jeden tým zůstal během hymny v šatně. Po bojkotu ze strany elitního basketbalisty Stephena Curryho zrušil prezident v sobotu pozvání do Bílého domu pro celý tým.

Před včerejším zápasem v Londýně se na ploše objevil zaklesnutý s hráči za paže i Shahid Khan, majitel celku Jacksonville Jaguars, který přitom věnoval milion dolarů (dnes téměř 22 milionů Kč) na Trumpovu lednovou inauguraci. Podle amerických médií tím dal najevo solidaritu s protesty. Agentura AP uvedla, že takto svůj názor vyjádřili nejméně další dva majitelé týmů.

Spor s americkými fotbalisty se rozhořel poté, co Trump v pátek vyzval vedení Národní fotbalové ligy (NFL), aby neumožnilo hrát těm sportovcům, kteří dávají najevo své postoje během americké hymny. Trend poklekání zahájil loni hráč sanfranciského klubu Colin Kaepernick, od té doby se k němu připojily desítky sportovců.

"Nepotěšilo by vás, kdyby jeden z těch majitelů (klubů) NFL, když někdo neprojevuje respekt naší vlajce, řekl, hned toho zkurvysyna stáhněte z trávníku, pryč s ním, má padáka?" řekl Trump davu svých příznivců na mítinku v Alabamě.

Při souhlasném pokřiku stovek lidí pak pokračoval v kritice podle mnohých přeplácených sportovních hvězd a zpochybňoval nedávno přijaté úpravy pravidel NFL motivované větším ohledem na zdraví často zraňovaných hráčů. Tyto změny podle Trumpa stojí za tím, že sledovanost nejpopulárnějšího amerického sportu klesá.

Vzkazuje nám: Zavřete hubu a hrajte

Jeho vyjádření zvedlo vlnu odmítavých reakcí mezi sportovci i majiteli klubů. Podle šéfa NFL Rogera Goodella "podobné komentáře rozdělující společnost dávají bohužel najevo nedostatek respektu". Zástupci hráčské asociace označili Trumpova slova za překročení hranice, kterým se snaží omezit jejich svobodu projevu a vzkazuje jim "zavřete hubu a hrajte". Podporu svým hráčům v jejich postojích dalo najevo hned několik vlastníků klubů.

Trump, který dal několikrát najevo svůj negativní postoj k protestům proti tvrdému policejnímu přístupu k černošské menšině, narazil i na odpor zástupců dalších široce sledovaných amerických sportů. Jeden z nejlepších hráčů basketbalové ligy NBA Curry se odmítl zúčastnit setkání s prezidentem, který pozval jeho tým Golden State Warriors jako letošního šampiona do Bílého domu. Prezident v sobotu reagoval zrušením pozvánky pro celé mužstvo s tím, že když Curry odmítá přijmout tuto "velkou poctu", nedostane se jí nikomu.

"Návštěva Bílého domu byla velkou poctou, než jste se tam objevil vy," reagoval na twitteru na Trumpova slova další slavný basketbalista LeBron James . Hráči Golden State uvedli, že se do Washingtonu vypraví na vlastní pěst, aby oslavili "rovnost a rozmanitost".

GALERIE | Podívejte se na fotografie klečících hráčů v NFL

Washington Red Skins na kolenou. Další tým se připojil k protestům proti prezidentu Trumpovi.
Washington Red Skins na kolenou. Další tým se připojil k protestům proti prezidentu Trumpovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud