4. srpna 2016 • 08:19

Čeští baseballisté se chtějí dostat na olympiádu do Tokia 2020

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě dříve, než byl definitivně potvrzen návrat baseballu do programu olympijských her, měli Češi plán směřující k účasti v Tokiu 2020. Ve středu Mezinárodní olympijský výbor na kongresu v Riu de Janeiro baseball skutečně poprvé od her v Pekingu v roce 2008 do soutěží pod pěti kruhy vrátil a čeští hráči chtějí být při tom.



"Olympijský sen začal žít a uděláme vše, abychom postoupili do závěrečného turnaje," vyhlásil Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace, kterého potvrzení baseballu do rodiny olympijských sportů nadchlo.

"Zvýší to jeho význam. Speciálně v Evropě a v České republice je to zásadní ukazatel. Vzroste konkurence a kvalita, baseball získá více nezávislosti na profesionálních ligách. Centrum dění se už léta začíná přesouvat do Asie a hry v Tokiu to jenom zdůrazní."

Už koncem loňského roku vyhlásila baseballová asociace projekt Road to Tokio. Ten je založen na vzdělávání trenérů a rozvoji mládeže. "Kouče vysíláme na zahraniční stáže. Snažíme se, aby junioři hráli co nejvíce zahraničních turnajů. Kadeti bojují nyní o top deset na mistrovství světa v Japonsku," popsal Ditrich, kudy do Tokia.

Podívejte se na video z World Baseball Classic:

Podoba evropské kvalifikace na olympijské hry doposud není známa. Český tým se ale určitě porve o postupové místo s Nizozemskem a Itálií. "Věřím, že Evropa bude mít minimálně jedno postupové místo do Tokia. O to chceme bojovat," řekl Ditrich. Na posledním evropském šampionátu skončilo Česko čtvrté.

Čeští baseballisté mají vysoké ambice, což prokázali v březnové kvalifikaci na World Baseball Classic, neoficiálním mistrovství světa. V Mexiku jen těsně prohráli s domácími profesionály a s Nikaraguou. "Proti profesionálům jsme ukázali skvělé výkony. Máme na to bojovat v kvalifikaci o postupové místo na olympijské hry, ale bude to dlouhá a nelehká cesta, " řekl Mike Griffin, kanadský trenér českého národního výběru.

Další ostrý test čeká české baseballisty v září na mistrovství Evropy v Nizozemsku. Tam chce český tým vybojovat historicky první medaili.

V Česku baseballu stoupá mládežnická základna. V současné době ho hraje přes 3000 dětí, celkově má asociace přes 6000 členů a dohromady zde působí 55 klubů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud