Jiří Punčochář
21. června 2011 • 22:37

Vítěz US Open McIlroy: Přišel nový Woods?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Golfový svět se raduje z narození nového tahouna. Je jím Rory McIlroy, střapatý Ir, jehož skvělá hra na US Open vzbudila poprask a obdiv mezi experty i soupeři. To, co dvaadvacetiletý mládenec na druhém majoru roku předvedl, vyrazilo dech: každý den bořil rekordy turnaje a US Open vyhrál s náskokem osmi ran. Bude novým Woodsem?



Nejvíc ran pod par hřiště, nejmenší počet ran, nejlepší skóre po prvním kole, po polovině turnaje, po třech kolech... a tak dál a tak dál.

Celkově dvanáct rekordů US Open překonal nebo vyrovnal Rory McIlroy, pro nejlepší golfi sty světa stejná hrozba jako partyzán s časovanou bombou. Ta jeho tikala poslední rok, kdy na vrcholných turnajích hrál úchvatná kola, ovšem stoupal a zase uvadal. Na US Open seřadil všechna čtyři kola za sebe. Turnaj kategorie major díky tomu vyhrál poprvé v životě. A hned ve strhujícím stylu.

„Způsob, jakým tady hrál, byl skoro Tigerovský,“ prohlásil Jason Day, přihlížející McIlroyovu řádění z druhého místa. Na vítěze ztratil propastných osm ran. „Je neuvěřitelné, jak dobře hraje. Nová generace začíná kopat a on ji celou vede.“


První vyhraný major a už mluvit o srovnání s Woodsem? Přehnané je to jen zdánlivě. McIlroy dominoval na US Open podobně jako už jen Woods v dobách nastupující slávy a je druhým nejmladším vítězem majoru od konce druhé světové války. Tím prvním je samozřejmě Woods.

Stejně jako on ovládal golf od 90. let minulého století, nyní má McIlroy šanci podmanit si svět, čekající při Woodsově absenci na nového suveréna.
„S Woodsem v jeho nejlepší éře jsem nikdy nehrál. Rory je nejlepším golfi stou, kterého jsem viděl na vlastní oči. Nic, co předvádí, už mě nemůže překvapit. On je úžasný. Můžeme se těšit na novou superstar,“ básní Graeme McDowell, další Ir a loňský vítěz US Open.

O tom, co nahlas řekl McDowell, se od úvodního kola US Open baví celý golfový svět. Realisté přirovnávají mladého ranaře k Woodsovi, odvážní dokonce k Jacku Nicklausovi, legendě z největších, rekordmanu v počtu vyhraných majorů.

McIlroy má obrovskou budoucnost
McIlroy má obrovskou budoucnost


To, že McIlroy svůj první titul z turnaje velké čtyřky vybojoval o tři měsíce mladší než Nicklaus, je jen střípkem do mozaiky.

Hlavně je zde napojení obou mužů. Nicklaus si svého možného nástupce sám vybral, když ho před dvěma lety pozval na oběd a probíral s ním úskalí hry mezi nejlepšími. „Líbí se mi jeho kuráž. Takovou kéž bych sám dřív měl,“ vydechl obdivně. Od té doby McIlroyovi zůstává nablízku jako rádce.

Navíc – pokud by šlo o první kola, zazářil by McIlroy ještě dřív než o víkendu. Celý poslední rok ukazoval na majorech fantastickou hru. Dosud nikdy ale nevydržel s dechem. Naposledy před dvěma měsíci na Masters, kde šel do finálového kola s pohodlným náskokem, ovšem sesypal se.

„Z Masters jsem se poučil. Pořád jsem říkal, že mám krátkou paměť a že se tím kolapsem nebudu trápit. Jsem rád, že jsem dokázal svoji pravdu,“ pronesl s pohárem z US Open v náručí.

Musel dorůst, naučit se pracovat pod tlakem. Psychicky mu po Masters možná pomohla i cesta na přírodními živly poničené Haiti, kam jel jako zástupce organizace UNICEF. Děti tam mimo jiné učil správně si mýt ruce a dodržovat hygienu.

Woods v době jeho rozpuku sedí doma a léčí si zranění. „Velmi dobré od začátku do konce. Užij si výhru. Dobrá práce,“ poslal gratulaci na internet.
Ostatně i McIlroy přiznal, že Woodse toužil napodobit.

Jeho slavný triumf o 15 ran na US Open v roce 2000 sice neohrozil, ale i tak v mnohém přepsal historii jednoho z nejdůležitějších turnajů roku. Šancí okopírovat Woodsovy činy má ještě dost a dost. Například Woods už byl v jeho věku světovou jedničkou. McIlroy se právě vyšvihnul na 4. místo.

„Kolik mu je, dvaadvacet? Jestli začnete mluvit o někom, kdo by ohrožoval Nicklausovy rekordy, tady je váš muž,“ prohlásil další z golfových veteránů Padraig Harrington. „S jeho talentem, když má nějakých dvacet let před sebou... Dal bych mu velkou šanci.“

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud