9. prosince 2011 • 11:08

Český golfista Tintěra bude bojovat o účast na European Tour

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český golf stojí před dosud nedosažitelnou hranicí. Poprvé v historii si český golfista vybojoval účast v závěrečné kvalifikaci European Tour, kde si nejlepší třicítka zajistí start na prestižním evropském okruhu. Mezi 156 hráči bude i Lukáš Tintěra z Golf Resortu Albatross. Čeká ho náročný šestikolový turnaj, do dvoudenního finálového klání se probojuje pouze 70 nejlepších.



Už sám postup do závěrečné kvalifikace je velkým úspěchem mužského golfu. Právě před rokem se podobným sítem probila na ženskou Ladies European Tour mladičká Klára Spilková, mít zástupce na mužském okruhu by bylo další významnou zprávou.

Tintěra jde zatím za svým snem velmi razantně. Na minulém kvalifikačním turnaji musel do play off o čtyři postupová místa a nelehkou situaci psychicky zvládl na jedničku. Hned poté se přesunul do Katalánska, kde od středy trénuje. A protože bere svůj boj o plnou kartu mezi elitou nesmírně vážně, angažoval i zkušeného caddyho.

Specializovanému serveru www.exegolf.cz prozradil, že půjde o Petera O'Neilla, který se na European Tour pohybuje pět let. "Budou to nervy, ale nemám co ztratit, jen získat. Nervy to budou především pro hráče, kteří mohou o kartu přijít," připomněl šestadvacetiletý golfista, že už nyní se dostal dál, než očekával.

Vysněnou metou je umístění do 30. příčky, která zaručuje plnou účast v milionářské sérii. Jenže Tintěra by asi byl spokojen i s tím, kdyby prošel do dvoukolového finále pro sedmdesátku nejlepších. Získal by tak pozvánky na některé turnaje European Tour a mohl by se téměř pravidelně zúčastňovat druhé nejvyšší série Challenge Tour, v které dosud Češi startovali naprosto výjimečně. Dokonce i ti, kteří zůstanou pod hranicí cutu, dostanou v omezené míře možnost účasti na Challenge Tour.

Z prvních dvou fází kvalifikace prošlo 80 nejlepších, druhou polovinu startovního pole tvoří hráči, kterým hrozí vypadnutí z European Tour, protože letos nezískali dostatečný počet peněz ve finančním žebříčku.

Jsou mezi nimi dokonce i někteří někdejší vítězové hlavní kategorie: Angličan Nick Dougherty vyhrál už třikrát a před čtyřmi lety průběžně vedl i US Open, hrát bude také Švéd Oskar Hennigson, jenž vyhrál v roce 2009 Czech Open v Čeladné. Angličan Paul Broadhurst získal dokonce šest titulů, poslední však před pěti lety.

Turnaj začne v sobotu a vyvrcholí ve čtvrtek 15. prosince. V úvodních čtyřech dnech absolvuje každý hráč po dvou kolech na hřištích Stadium Course a Tour Course, finále se přesune na Stadium Course.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud