15. července 2015 • 09:49

Zkompletuje Spieth SUPER hattrick? Začíná golfové British Open

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký golfista Jordan Spieth je největším favoritem British Open. V kolébce golfu na Old Course v St. Andrews bude mladý Texasan od čtvrtka do neděle útočit na třetí titul z majoru v řadě a v případě výhry se poprvé stane světovou jedničkou. V čele žebříčku by vystřídal Severního Ira Roryho McIlroye, který kvůli přetrženým vazům v kotníku nehraje.



Jednadvacetiletý Spieth letos vyhrál Masters i US Open a má šanci navázat na Bena Hogana a jako první od roku 1953 ovládnout první tři majory sezony.

"Tohle je nejslavnější místo našeho sportu, neuvěřitelné místo, kde na vás dýchne historie a je úžasné tady hrát," řekl Spieth po prvním tréninku na Old Course. "Zase to bude boj proti těm nejlepším a je to vždy výzva a radost," doplnil.

Hřiště v St. Andrews si před 144. ročníkem British Open vyzkoušel netradičně ještě v Americe na simulátoru. "Testoval jsem, jak rány tvarovat a zjistil jsem, že míč bude mít větší doběh a možná se do hry více dostanou při drivu železa. Studoval jsem rozlehlé greeny, ale vždycky jde o to hrát svoji hru," přiblížil Spieth.

Před British Open vyhrál v neděli John Deer Classic a rychle přeletěl z USA do Evropy. "Je mladý, vyspí se a časový posun zvládne," mínil šestinásobný vítěz majorů Nick Faldo a dodal: "Spieth má vysoké golfové IQ a rychle se adaptuje."

Spieth má z uplynulých dvaceti kol, včetně US Open, skvělé skóre 56 pod par a především udivuje přesným patováním. "Je teď v patování nejlepším z nás a když vám to jde s patrem, je to padesát procent úspěchu," řekl Angličan Ian Poulter.

O Spiethovi jako o favoritovi mluvil i majitel 14 titulů z majorů Tiger Woods. "Je ve výborné formě a je jen otázkou, jak tady dokáže předvést svoji hru. Musí počítat každý den s jiným větrem a s jinými druhy ran," řekl Woods, trojnásobný vítěz British Open, z toho dvakrát v letech 2000 a 2005 právě v St. Andrews.

Woods v letech 2000 a 2001 vyhrál čtyři majory v řadě a získal tzv. "Woods Slam". Teď se mluví o tom, že může vzniknout "Spieth Slam", ale s tím nesouhlasil jiný hráč Graeme McDowell. "To by nebyl Spieth Slam, ale Grand Slam," upozornil Severní Ir na fakt, že Spieth může vyhrát čtyři majory v jednom kalendářním roce.

Překazit Spiethovi radost můžou mimo jiné jeho krajané Phil Mickelson, Rickie Fowler, Dustin Johnson, Bubba Watson a Matt Kuchar. Z Evropanů třeba Švéd Henrik Stenson, Angličan Justin Rose a z dalších například Australan Jason Day nebo Jihoafričan Louis Oosthuizen, který v St. Andrews vyhrál v roce 2010.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud