Jiří Punčochář
18. července 2015 • 15:06

Vichřice odvála golfové The Open. Ničíte nám turnaj, zlobí se hráči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z největšího golfového turnaje světa se stala loterie. The Open, třetí grandslam sezony, se ve skotském St. Andrews hraje pod diktátem počasí. V pátek průtrž mračen zdržela hru o tři hodiny, dnes ráno prudký vítr vyhnal golfisty po půlhodině hraní z greenů znovu. Druhé kolo dosud není dohrané, přitom se dnes má rozjet už třetí a zítra odehrát čtvrté o vítězství.



Tomu, že proměnlivé britské počasí zasahuje do golfu, se v St. Andrews nediví nikdo. Ostatně, je to jedno z kouzel hraní na linksových hřištích nedaleko oceánu, že vítr a déšť nutí i největší světové hvězdy napnout veškeré síly, aby dostaly míček do jamky.

Na The Open se ale podmínky dostaly na hranici regulérnosti. V pátek se dohrávalo až do tmy, na což někteří hráči doplatili zbytečnými chybami v houstnoucím šeru, dnes se začalo v sedm hodin ráno britského času ve větru o síle až 64 km v hodině. Třicet minut s ním ti smolaři, na které vyšel nejčasnější začátek, bojovali, než se zase šlo do šaten.

„Bylo to brutální. Šel jsem na tréninkový green, viděl jsem míčky rolovat tam a zpět, vítr si s nimi pohrával. Tohle je ostrovní golf, OK, ale vůbec se v tom počasí nemělo hrát,“ mračil se Brendon Todd, jeden z účastníků turnaje.

VIDEO | Silný vítr nenechá míček stát na místě

Vedoucí muž průběžného pořadí Dustin Johnson odehrál dvě jamky, ztratil na nich dvě rány a na prvním místě už není sám, musí se o něj dělit. Charl Schwartzel nadělal v páteční tmě tolik chyb, že přišel o šanci projít cutem.

Louis Oosthuizen dnes ráno nevěřícně koukal na svůj míček, jak mu z blízkosti jamky, kde už chtěl patovat, odjíždí asi dva metry daleko. Zaklonil se a s obličejem upřeným k nebesům si od plic zanadával.

„Proč jsme museli začít? Tohle nemělo nikdy nastat!“ rozčiloval se přímo na hřišti ostře sledovaný šampion z US Open a Masters, druhý hráč světa Jordan Spieth.

Ted Scott, nosič holí Bubby Watsona, prohlásil naplno: „Na každého z pořadatelského sboru v jídelně někdo křičí. Fůra hráčů je pořádně nas.aných.“

Organizátoři už teď vědí, že se bude – teprve podruhé v historii – dohrávat v pondělí.

„Strávili jsme brzo ráno celou hodinu na hřišti, než jsme dali pokyn ke hře, abychom zjistili, zda hřiště je hratelné. Míče na greenech stály, nehýbaly se. Podmínky sice byly nesmírně obtížné, ale rozhodli jsme se hrát,“ hájili se organizátoři v prohlášení. Podle jejich zjištění vítr teprve zesílil, až už byli golfisté mezi jamkami.

Přední ženská hráčka a televizní komentátorka Dottie Pepperová napsala na Twitter: „Myslím si, že tohle je nejvíc nefér věc, kterou jsem kdy v golfu viděla.“

Dnešní dohrávka jí dala za pravdu. Kvůli silnému větru musela být už po 32 minutách přerušena. Pořadatelé nicméně doufají, že se poryvy uklidní a druhé kolo se ještě dnes dokončí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud