Josef Káninský
15. února 2016 • 15:54

Golfová pohádka? Taylor potěšil krásnou ženu výhrou i milionem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohádkových příběhů ve skutečném životě, tak jak ho teď prožívá Vaughn Taylor, sport nenabízí zase tolik, na druhou stranu - od toho tu přece je. Americký golfista, na jehož krk brzy padne čtyřicítka, může vítězstvím v silně obsazeném turnaji v ikonickém Pebble Beach posloužit za příklad, že se stále dějí. I když - není to trochu kýč?



Není slavnějšího golfového místa v USA než Augusta. Vaughn Taylor tady bydlí. Mezi golfisty je jedním z nejznámějších patriotů dějiště velkého Masters, prvního majoru sezony (letos se uskuteční od 7. do 10. dubna). Vyrostl tady, a protože se jako profesionální hráč dostal až do širší špičky, třikrát se mu poštěstilo Masters si zahrát.

Jenže výkonnost neudržel a z US PGA Tour spadl do "druhé ligy". Na výsluní se vrátil v neděli při turnaji AT&T Pebble Beach Pro-Am. Skvělým výkonem v závěrečném kole na dalším z amerických ikonických hřišť odsunul mnohem slavnějšího, známějšího, a v neposlední řadě bohatšího krajana Phila Mickelsona, jenž do té doby vedl, na druhé místo. Mimo jiné to znamená, že si Taylor za necelé dva měsíce znovu zahraje na domácí půdě Masters.

Stačilo málo a pohádka, kterou teď prožívá, by se vůbec nestala. Vedle velké lásky a rodinného štěstí, ale i smrtelného nebezpečí, obsahuje patřičný prvek náhody, a také notnou dávku touhy a vůle.

Týden před turnajem v Pebble Beach odstoupil Taylor z řadového turnaje nižší série Web.com Tour v kolumbijské Bogotě po absolvování pouhých třinácti jamek prvního kola. Střevní virus ho potrápil tak, že fyzicky zeslábl. Přesto se rozhodl odcestovat do Kalifornie, protože byl vysoko na čekací listině do startovního pole.

I další okolnosti zapadají do schématu pohádky o chudákovi, jehož postihlo nenadálé štěstí. Na Pebble Beach se ocitl i díky tomu, že letenka z Kolumbie byla mnohem levnější než do jeho rodné Georgie, kde by býval mohl v rodinném kruhu trénovat a kurýrovat se. Cestoval dokonce jen s malým bagem, aby ušetřil za přepravu klasického turnajového vaku na hole.

Štastná rodina golfisty Taylora
Štastná rodina golfisty Taylora

Po last minute odhlášení jiného golfisty se Taylor dostal na účastnickou listinu populárního pro-amu, při němž se to na pacifickém pobřeží hemží nejen světovými hráči, ale i celebritami z jiných sportů, byznysu a šoubyznysu.

Zbytek byl dílem devětatřicetiletého hubeňoura, jehož postava ostře kontrastuje jak s korpulentními matadory, tak s atlety nové generace tohoto sportu. Čtyři kola absolvoval nejlépe ze všech s konečným skóre -17 ran, v nedělním finiši zlikvidoval Mickelsonův náskok šesti úderů, a coby vítěz vytáhl před objektivy kamer a fotoaparátů také manželku a čtrnáctiměsíčního syna.

Tyto záběry připomněly golfovému světu, že svatba s Leot na bahamském Paradise Islandu byla v únoru 2012 událostí společenských rubrik. Krásná plavovláska bývá hvězdou večírků a její fotografie se nezřídka objevují v časopisech či bulletinech. Taylor nyní přiznal, že ve snaze dostat se z výkonnostní krize si neuměl srovnat priority. Pomohla mu událost, při níž stanul tváří v tvář smrti.

Když se předloni převrátil jeho rybářský člun v divokých vodách řeky Savannah, s vypětím sil doplaval na břeh a oživil ho až zaměstnanec přírodní rezervace. Uvědomil si, že ne všechno se točí kolem něj, a začal věnovat mnohem větší péči a pozornost rodině.

Kdo chce, může v tom vidět pohádku, někdo možná kýč. Faktem je, že škrábání se nahoru po sezonách, kdy dal na prize money dohromady sotva půl milionu ročně, dospělo k výhře v Pebble Beach. S ní je spojen šek na 1,26 milionu dolarů brutto (zhruba 30 milionů korun), a také stálá příslušnost k PGA Tour na další dva roky spolu s účastí na letošním Masters. A komu by to nestačilo, to všechno se seběhlo v Den svatého Valentýna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud