Josef Káninský
22. února 2016 • 15:40

Kordová číslo 2. Bude Nelly ještě úspěšnější golfistkou než Jessica?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sestra Jessica už golfem vydělala skoro dva a půl milionu dolarů brutto, Nelly Kordová založila své konto první turnajovou prémií ve výši 1 304 tisíc USD (téměř 32 tisíc korun). Obě golfové dcery bývalého československého reprezentanta v tenisu Petra Kordy od sebe dělí pět a půl roku a zhruba stejně dlouhá zkušenost s profesionálním sportem. Vypadá to, že mladší by mohla být stejně úspěšná, ne-li úspěšnější než Jessica, členka užší světové špičky.



Nedělní dělené osmnácté místo na turnaji IOA Championship v kalifornském Beaumontu vyneslo Nelly Kordové další vlnu respektu. Krátce před turnajem odložila americká golfistka ze slavné české sportovní rodiny amatérský status a vydala se v profesionálních stopách sestry Jessiky, momentálně pětadvacáté ženy světového žebříčku.

Otec Petr Korda, bývalý daviscupový reprezentant, talent obou sester brzy rozpoznal a podporoval. Když čtrnáctiletá Nelly uspěla podobně jako několik let předtím její sestra na prestižním Women´s US Open, kam získala sponzorskou pozvánku, nechal se slyšet: „Teď to pro ni bude perné. Bude se dotahovat tam, kde je Jessica. Bylo by krásné, kdyby si vybudovala vlastní postavení.“

Ačkoli amatérské výsledky byly solidní, v golfu znamenají jen předpoklad, mnohými talenty později nepotvrzený. Rozhodující bylo, když si Nelly Kordová vítězstvím v druhé fázi loňské kvalifikace zajistila příslušnost k Symetra Tour, výkonnostně druhé turnajové sérii ženského amerického golfu.

Uznávaný komentátor Gary Williams jí v pořadu Morning Drive věnoval celou minutu a řekl mimo jiné, že hra sedmnáctileté naděje ho velmi zaujala. „Jsem velmi rád, že ji vidím vítězit. Mám v paměti spoustu fotografií z instagramu, kde Jessica ukazuje společný trénink s Nellie a zdůrazňuje, jak se odjakživa vzájemně podporují,“ řekl také.

Korda v začátcích kariér nosil oběma dívkám hole. Věkový rozdíl mu v příhodném momentu umožnil přenechat nyní dvaadvacetiletou Jessiku profesionálnímu caddiemu přesně v době, kdy Nelly potřebovala pomoc, protože začala cestovat za turnaji po celých Státech. S oběma prožil jejich velké úspěchy na zmíněném major turnaji, ale teď už opouští i Nelly, přestože první plnoletosti (18 let) dosáhne až v červenci. Vždyť se o slovo hlásí patnáctiletý syn Sebastian, nadějný tenisový junior...

Kariéry obou sester se v začátcích liší i v závislosti na datu narození. Jessica je únorová a v roce 2011, kdy měnila status, získala možnost hrát rovnou nejvyšší Ladies PGA Tour. Tam pro starty tak mladých hráček existují různá omezení a pravidla. Starší Kordová se však věkového limitu zbavila už druhým turnajem sezony a přeskočila kategorii Futures, z níž je od roku 2012 Symetra Tour nazvaná podle pojišťovny v roli titulárního sponzora.

Nelly stráví převážnou část roku tam. Může si vybírat z třiadvaceti turnajů, jejichž součet dotací činí 3,125 milionu dolarů. V Beaumontu letošní ročník začal. Zajímavá story i nesporný talent ji samozřejmě předurčují k tomu, aby získala pozvání i na některé akce vyšší kategorie. „Začínám dobrodružství jako profesionálka. Je to další krok ke splnění mého dětského snu,“ napsala v minulém týdnu na instagram.

Amerika a zejména Bradenton na Floridě, kde rodině žije, story známého klanu sleduje velmi pozorně. Spousta lidí ví, že Jessica vyhrála čtyři světové turnaje a před třemi lety reprezentovala Spojené státy v Solheim Cupu, zápasu proti výběru Evropy. Když se jí letos bude dařit, mohla by zabojovat o účast na olympijských hrách.

Bohužel ne pod českou vlajkou, i když to jako dorostenka zažila. Vztahy Kordových s tehdejším vedením České golfové federace ochladly a zůstávají chladné i po funkcionářských změnách.

Ve sportovní kariéře Nelly už česká stopa chybí. Zato se možná dočká kariéry světové hvězdy. "Sestra napsala, že je její hrdinkou," připomněla po úspěšné kvalifikaci expertka stanice Golf Channel Cara Robinsonová. „To je úžasné. Uvidíme, jak naloží s takovou inspirací,“ dodala na adresu vycházející hvězdy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud