Josef Káninský
3. října 2016 • 16:50

Spojené státy přechytračily v Ryder Cupu Evropu jejími zbraněmi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Perfektně zvládnutá taktika a kolektivní soudržnost. Jednoduché zbraně, k jejichž sestavení a použití však vede složitá cesta, stojí za vítězstvím USA v letošním golfovém Ryder Cupu. Domácí přerušili sérii tří vítězství Evropy tím, že jí tyto zbraně sebrali. Nabuzený tým kapitána Davise Lovea III, poučeného porážkou z roku 2012, vsadil na systém a vymyslel ve dvou ze tří hracích dnů chytřejší řešení a rozhodnutí.



Ačkoli ještě hodinu před koncem byl stav těsný 10,5:9,5 bodu, neprohrála Evropa v Ryder Cupu až v závěrečných singlech, které se v tu dobu ještě hrály. Základ a podstata porážky se datují pátečním dopolednem. Američané vyhráli první část zápasu 4:0 a při současném rozložení sil by se likvidace takového náskoku rovnala zázraku. Jenže ten už se udál před čtyřmi lety, kdy Evropa na americké půdě zvrátila vývoj ve svůj prospěch právě až v neděli. Nic takového se letos neopakovalo.

Kapitán poražených Darren Clarke prohlásil, že by nevrátil žádné své rozhodnutí. Ve hře s tolika proměnnými nelze s jistotou prohlásit, že by nějaká jiná cesta vedla k výhře, nicméně faktem zůstává, že Severoirovi dvakrát taktika nevyšla. Poprvé hned na úvod, kdy poslal na hřiště dva ze tří hráčů, jimž udělil divokou kartu pro členství ve výběru. Ani Martin Kaymer ani Lee Westwood ve foursomech nebyli potřebnými oporami, a to navzdory rydercupovým zkušenostem.

Nebyla to náhoda. Před časem se Němec s Angličanem krátce vystřídali v čele světového žebříčku, teď ale procházejí výkonnostně nevyrovnaným, spíš horším obdobím. Clarke se může hájit tím, že k šesti nováčkům, kteří se nominovali přes bodový systém, nechtěl přidávat další. Kdyby byl na jeho místě někdo jiný, sotva by to udělal a asi by podobně vybral i sestavu pro onu kritickou první část utkání. Jenže kdo nic nezkusí, nezariskuje... Když se - bohužel pro hosty - nechytili hvězdní Justin Rose s Henrikem Stensonem a jediný pár, který se rval až do konce, Rory McIlroy s Andym Sullivanem, hořce, byť čestně, prohrál také, bylo zaděláno na krach.

Potvrdilo se, co Američané tvrdili, a sice že evropský tým byl výkonnostně nejslabší za poslední léta. Zázrak z Medinah, jak je nazýván zmíněný obrat z roku 2012, neměl tentokrát kdo realizovat. Nešlo ale jen o samotnou kvalitu (Matthew Fitzpatrick a Danny Willett byli jaloví, ještě Sullivan a Westwood nezískali ani půlbod).

Šlo také o druhou prohranou taktickou bitvu kapitánů, tentokrát v neděli. Ten domácí Davis Love byl na místě i v Medinah a sestavu singlů tenkrát seřadil špatně. Jeho evropský protějšek José María Olazábal sehrál při obratu ze stavu 6:10 na konečných 14,5:13,5 stejně významnou roli jako hráči. Clarke se letos pokusil dohnat tříbodové manko po sobotě podobnou strategií jako Olazábal, ale Love ji uhádl. Eliminoval lídra McIlroye rozpumpovaným Patrickem Reedem a od tohoto prvního duelu se odvinulo vše další.

Lídři a kolektiv

Když totiž za zmíněného stavu 10,5:9,5 svitla naděje, v osmi stále ještě rozehraných zápasech se většina hostů trápila. Ve druhé půlce hřiště posbírala šestice, která pak prohrála, sotva pět birdie. Pomoc mohli podat jedině Američané slabšími výkony, ale většinou si udrželi standard a také přidali několik důležitých puttů. Nemnoho, ale nakonec dost.

Na domácím výběru bylo patrné, jak držel při sobě, což byl oproti třem předchozím porážkám rozdíl. Phil Mickelson už před utkáním přiznal, že princip těsnější spolupráce hráčů a realizačního týmu okoukali ve Spojených státech právě u protivníka. Před dvěma lety ve skotském Gleneagles se Američané totálně rozložili zevnitř už v šatně, předtím v Medinah pro změnu na hřišti. Letos ti, co zažili rok 2014, nechtěli ponorkovou nemoc dostat znovu, a oproti porážce zpřed čtyř let bylo v týmu více bojovných a nabuzených golfistů.

Amerika našla své lídry. Po Reedovi v neděli totiž uspěl i Mickelson, jenž proti ostře hrajícímu Sergiu Garcíovi zapsal deset birdie, závěrečným útokem vypůlil zápas a udržel tříbodové vedení. Těsně před ním ukončil Rickie Fowler vítězně zápas proti ikonickému členu evropského týmu Roseovi. Mickelson i Fowler zasedají v jedenáctičlenné radě pro Ryder Cup ustanovené po předloňské porážce. Dalších osm jejích členů bylo v Hazeltine na různých postech v realizačním týmu.

Americký tým slaví zisk Ryder Cupu
Americký tým slaví zisk Ryder Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud