28. července 2009 • 10:23

Tváří turnaje v Čeladné je Jiménez

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvanácti letech se do České republiky vrací golfový turnaj zařazený do velké mezinárodní série. Součástí prestižní European Tour se poprvé stal podnik Moravia Silesia Open, který se uskuteční na novém hřišti v Čeladné.



Jeho autorem a tváří celého klání je extravagantní Španěl Miguel Ángel Jiménez.

Pětačtyřicetiletý golfista s vizáží mušketýra je k nepřehlédnutí. Vedle kvalitní hry a sympatického projevu jej proslavil i věčný doutník, který odkládá snad jen na greenu.

V Česku si poprvé zahrál v roce 1997 na Karlštejně. Nedlouho poté v rodné Málaze obdržel od ostravského miliardáře a podnikatele Stanislava Prose nabídku vytvořit design nového golfového areálu. Lokalitu v Čeladné vybrali spolu a hřiště bylo dokončeno a za účasti jeho autora slavnostně otevřeno v roce 2002.

Andaluský patriot Jiménez se narodil 5. ledna 1964. Golfu se naplno věnuje od 15 let, v osmnácti už hrál profesionálně. Na European Tour se objevuje od roku 1988, prvního vítězství dosáhl v září 1992 na turnaji v Belgii.

Jeho kariéra je stejně výrazná jako on sám, obsahuje velmi světlá i stinná období.

Jedno z těch nejzářivějších zažil na přelomu tisíciletí. V letech 1998 a 1999 zvítězil na čtyřech turnajích European Tour a na PGA Championship se podělil o desáté místo. Dvě následující léta mu přinesla zatím vůbec nejlepší výsledky na prestižních turnajích kategorie major - v roce 2000 obsadil dělené druhé místo na US Open, o rok později se dělil o třetí příčku na British Open.

Do roku 2002 vstoupil Jiménez děleným devátým místem na Masters, pak se mu ale přestalo dařit. Do formy se vracel dlouhé dva roky, vynaložené úsilí se ale vyplatilo - v roce 2004 vyhrál hned pět turnajů hlavní evropské série.

Ačkoliv od té doby přidal už jen tři další prvenství a na evropském okruhu nebyl nikdy v životě celkově lepší než čtvrtý, patří mezi nejúspěšnější golfisty. V žebříčku podle počtu turnajových vítězství na European Tour se s 15 triumfy nachází na 14. místě.

Poslední turnaj vyhrál loni v květnu v anglickém Surrey. Tehdy zažíval své dosud poslední světlé období a v první polovině roku 2008 bodoval i na majorech.

Na Masters v Augustě obsadil dělené osmé a na US Open dělené šesté místo. Jenže úspěchy netrvaly dlouho a na dalších dvou majorech neprošel cutem. Výrazněji se připomněl až před několika dny děleným 13. místem na British Open.

Čtyřikrát se Jiménez dostal do evropské nominace hráčů pro Ryder Cup, hned poprvé v roce 1997 byl dokonce zvolen asistentem kapitána.
Vedle vášně pro doutníky jej proslavily také časté opravy jeho ferrari. S

nadsázkou lze říci, že po doutníku a golfové holi v ruce nejčastěji třímá šroubovák, a proto se mu přezdívá Mechanik. V dobách svých golfových začátků si v autodílně přivydělával.

Vedle lásky ke golfu a rychlým autům má Jiménez vztah k tradiční španělské koridě, rád také lyžuje. S manželkou Montserrat má dva syny, Miguela Ángela a Victora.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud