Martin Hašek
24. října 2015 • 14:30

All Blacks vs. JAR, to byla válka. Teď se trenéři utěšují pivem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

SEMIFINÁLE NOVÝ ZÉLAND - JAR ONLINE 17.00 | Větší zápas se ještě na letošním ragbyovém mistrovství světa nekonal. V dnešním prvním semifinále v Twickenhamu (17.00) po sobě půjdou dvě těžké váhy, za jejichž pasy jsou dohromady čtyři tituly světových šampionů. Novozélandští All Blacks si jedou svou misi stát se prvním týmem, který dokáže obhájit vítězství. Jihoafričtí Springboks chtějí být první, kdo dojdou až k titulu navzdory porážce ve skupině.



Jak popsat tuhle rivalitu? „Když hraje Jižní Afrika s Novým Zélandem, je to, jako když je vaše země ve válce,“ řekl legendární jihoafrický ragbista Boy Louw v roce 1949.

A to bylo ještě dávno předtím, než jihoafrická vláda apartheidu bránila maorským hráčům v řadách All Blacks hrát na její půdě, což v roce 1981 vyústilo v masivní protesty proti apartheidu během tour jihoafrického týmu na Novém Zélandu.

Dnes na hřišti v semifinále mistrovství světa už politika nebude hrát roli, postaví se proti sobě jen dva z nejlepších světových týmů.

„Jako kluci na dvorku jsme si vždycky hráli na Jižní Afriku proti Novému Zélandu, nikdy jinak,“ usmívá se jihoafrický trenér Heyneke Meyer, pro kterého jsou All Blacks osudovým soupeřem. Už proto, že když před třemi lety nastoupil, první porážku poznal právě s nimi. Paradoxně ho utěšil novozélandský trenér Steve Hansen.

„Byl jsem tehdy hodně zklamaný. Steve ke mně přišel a řekl: Vím, jak ti je, pojď si dát pivo,“ vzpomíná Meyer. „Podruhé jsme zase prohráli, i když hodně těsně. A Steve na mě zase čekal s pivem. Od té doby se poznaly i naše rodiny, z toho piva se stala tradice. Vítězný kouč vždycky přinese pivo.“ Meyer vedl svůj tým proti All Blacks sedmkrát a jedno vítězství už zažil, vloni v Johannesburgu Springboks zvítězili 27:25.

„Steve to vzal jako chlap a řekl mi, že čeká na své pivo,“ směje se Meyer. „Když vyhrajeme tentokrát, koupím mu ho celý kamion.“ Dnes v pět ale legrace skončí. Dva rivalové se pustí do boje o finále. Jihoafričané se na šampionátu vzchopili po šokující úvodní porážce s Japonskem, ve čtvrtfi nále s Walesem byli ale pět minut před koncem na hraně vyřazení. Nový Zéland je zatím suverénní a minulý víkend drtivě rozsekal Francii.

Semifinále MS JAR - Nový Zéland sledujte od 17 hodin ONLINE ZDE »

Vydržet 10 minut

„Já si myslím, že Nový Zéland je pořád největším favoritem. Je to mistr světa, v posledním utkání ukázal, že je silnější, než jak se původně jevil. Deklasoval Francii příšerným způsobem, předvedl něco, čím všem vyrazil dech,“ říká Karel Ševčík, hlavní trenér ragbyové akademie Yvese Perrota.

„S Jižní Afrikou to bude těžší. Osobně si myslím, že Jižní Afrika neustoupí ze svého zažitého stylu, já tomu říkám defenzivní útok. Pokud Nový Zéland do desáté minuty uvidí, že je soupeř rovnocenný, ze zápasu se stane bitva nervů a chyb. Ale Nový Zéland má hráče na to, aby zvítězil.“

Aktuální hvězdou All Blacks je křídelní hráč Julian Savea, který už s osmi pětkami vyrovnal rekord Jihoafričana Bryana Habany a legendárního krajana Jonaha Lomua v počtu pětek na jednom šampionátu.

„Je vždycky čest být srovnáván s Jonahem, ale já se tenhle víkend musím soustředit na All Blacks, ne na to, co můžu dokázat individuálně,“ říká Savea, který v 39 reprezentačních startech položil 38 pětek. Žádnou z nich ale proti Jižní Africe. Dnes ho bude bránit jihoafrické křídlo JP Pietersen.

„Savea je skvělý hráč, chovám k němu velký respekt. Cokoli udělá, udělá dobře. Je silný v kontaktu a dobrý s balonem. Musím si udělat svůj domácí úkol,“ říká Pietersen.

Ševčík ale příliš otevřenou hrou po křídlech neočekává.

„Nejdůležitější bude souboj mlynářů. V mlýnu dochází k soubojům, které ani nejsou vidět. Ale jedna strana na první atak zareaguje, dochází ke zborcení mlýnu a rozhodčí dá trestný kop. Ty budou rozhodovat,“ říká Ševčík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud