24. října 2015 • 18:50

Ragbyové drama! Nový Zéland zdolal těsně JAR a je ve finále MS

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Prvním finalistou mistrovství světa v ragby se stal Nový Zéland. Obhájce titulu zvítězil v Londýně po velkém boji nad Jihoafrickou republikou 20:18. O posledním soupeři hlavního favorita turnaje se rozhodne v nedělním semifinále mezi Austrálií a Argentinou. Finále se uskuteční příští sobotu.


Jihoafričané, kteří vstoupili do šampionátu šokující porážkou s Japonskem, v úvodu semifinálového zápasu naznačili, že by se dnes mohli postarat o jinou senzaci. Díky čtyřem trestným kopům bezchybného Handreho Pollarda vedli v poločase 12:7. Nový Zéland sice v 6. minutě díky Jeromu Kainovi položil první pětku, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl napodobit drtivé vítězství ve čtvrtfinále nad Francií 62:13.

V úvodu druhého poločasu snížil Dan Carter kopem ze hry a v 52. minutě střídající Beauden Barrett poslal pětkou All Blacks do vedení, které ještě navýšil Carter další konverzí. Nejlépe placený ragbista světa přispěl k vítězství celkem deseti body.

Jihoafričanům se povedlo zápas hraný v dešti ještě zdramatizovat v 69. minutě trestným kopem Pata Lambieho, jenž vystřídal Pollarda. Novozélanďané však taktickou hrou těsný náskok uhlídali a jako první tým postoupili počtvrté do finále mistrovství světa, v němž budou usilovat o třetí titul po letech 1987 a 2011.

Ragbisté Nového Zélandu se radují po dramatické semifinálové výhře nad Jihoafričany
Ragbisté Nového Zélandu se radují po dramatické semifinálové výhře nad Jihoafričany

"Drželi jsme je ve hře naší špatnou disciplínou. Ztížili jsme si to, ale tak to chodí. Příští týden s tím musíme něco udělat," řekl novozélandský kapitán Richie McCaw v narážce na šest trestných kopů, které jeho tým soupeři nabídl. "Museli jsme si sáhnout hodně hluboko, abychom to uhráli," uvedl McCaw.

"Věděli jsme, že s JAR to bude jiný zápas a potvrdilo se to. Hráli opravdu dobře, dostali nás pod tlak a moc nám toho nedovolili. Museli jsme si hrábnout a jsme na to hrdí," řekl jeho spoluhráč Conrad Smith.

Jihoafrický kouč Heyneke Meyer neskrýval zklamání. "Věřili jsme, že na ně máme, ale nebylo to tak. Chtěli jsme, aby naše země měla být na co pyšná, ale nepovedlo se," prohlásil Meyer.

Semifinále mistrovství světa v ragby v Londýně:

Nový Zéland - JAR 20:18 (7:12)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud