31. října 2015 • 20:55

Svět se poklonil. Carter vykopal zlato a v All Blacks skončil

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

All Blacks jsou tradicí téhle hry a včera večer ji v Twickenhamu posunuli do budoucnosti. Ragbisté Nového Zélandu jako první obhájili titul mistrů světa, když ve finále obdivuhodného šampionátu porazili Austrálii 34:17. Hrdinou zápasu byl Dan Carter, útoková spojka šampionů, který o minulé vítězné finále přišel kvůli zranění.



Dan Carter se loučil s reprezentační kariérou, ale je to celý svět, který se před ním sklání v úctě. Slavný člen All Blacks, kterého mnozí považují za nejlepšího hráče historie, se deset minut před koncem finále proti Austrálii odhodlal k pokusu o drop gól, a když míč zapadl do háčka, soupeř byl na kolenou.

„Tady se lámal chleba. Je mužem utkání, v postatě to utkání rozhodl,“ okomentoval důležitý moment televizní expert Jiří Štuksa.

Překvapivý a perfektně provedený kop z pole vzal dech Austrálii, která se v druhé půli za pomoci žluté karty Novozélanďana Bena Smithe zmátořila z osmnáctibodového manka a dvěma pětkami se All Blacks přiblížila na pouhé čtyři body.

Carter utkání ovládl. Sám dal při trestných kopech, konverzích a klíčovém drop gólu 17 bodů, což se rovná finálovému zisku Australanů. „Celé to držel hlavně v obraně, byl u spousty skládek, které zastavily útoky Austrálie,“ hodnotí ho Karel Ševčík, trenér ragbyové akademie Yvese Perrota. „Pak výborně rozdával míče dál. Když do toho kopnul, kdykoli to hořelo, tak se tam postavil a vzal to na sebe. To je důležité. Jsou hráči, kteří v důležitých okamžicích kolabují. On to mentálně udržel, absolutorium…“

Dan Carter byl ošetřován po bolestivé kolizi
Dan Carter byl ošetřován po bolestivé kolizi

Třiatřicetiletý Carter se tak dočkal zadostiučinění za dvě traumatické zkušenosti z minulosti. Ve čtvrtfinále 2007 odkulhal se zraněním a All Blacks pak padli s Francií. Na minulém šampionátu, který probíhal na Novém Zélandu, si poranil tříslo a na zápasy play off se jen díval.

„Jsem vděčný za to, kde dneska jsem. Zvlášť, když si vzpomenu na to, co se stalo před čtyřmi lety, kdy jsem musel ve finále sedět a dívat se na svoje spoluhráče,“ líčil Carter. „Na tenhle tým jsem hrdý. Jsme silná parta. A obhájit titul světových šampionů je splněný sen.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud