2. listopadu 2015 • 22:40

Hrdina Carter, McCaw i bojovník za práva gayů. TOP 12 hvězd MS v ragby

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na 12 hvězd MS v ragby.Podívejte se na 12 hvězd MS v ragby.FOTO: Koláž iSport.cz

    Mistrovství světa v ragby už skončilo. Titul na stadionu v Twickenhamu obhájili novozélandští All Blacks. Jejich nabitý tým suverénně projel turnajem i díky hvězdnému obsazení. Hráči Richie McCaw, Brodie Retallick či Dan Carter patřili k ozdobám šampionátu. Zářili však i jiní. Podívejte se na největší hvězdy MS.

  • Eben Etzebeth

    Eben EtzebethFoto Profimedia.cz

    JAR
    druhá řada

    Mladý hezounek, který na první pohled vůbec nevypadá jako tvrďák z druhé řady. Etzebeth hrál ještě v roce 2011 na univerzitě, ale před dvěma lety se už dostal do pětičlenné nominace na nejlepšího světového ragbistu. Na mistrovství světa ukázal budoucnost své pozice. „Je široká škála dobrých prvořadníků, druhořadníků. Nejvíc se mi líbí Etzebeth, který vypadá jako školáček v uniformě,“ usmívá se ragbyový trenér Karel Ševčík.

  • Ritchie McCaw

    Richie McCawFoto Reuters

    Nový Zéland
    rváček na otevřené straně 

    První kapitán v historii, který zvedl dvakrát nad hlavu pohár Webba-Ellise. McCaw splnil roli lídra a trenér Steve Hansen ho prohlásil za nejlepšího hráče All Blacks v historii. Pětatřicetiletý bard už dokázal vše, stále má ale chuť do hry a v reprezentaci Nového Zélandu se mu zatím nechce končit. 

  • David Pocock

    David PocockFoto EPA

    Austrálie
    vazač 

    Věří, že změní svět, upozorňuje na globální oteplování a bojuje za práva homosexuálů. Na ragbyovém hřišti si ale získává pozornost po svém. Pocock změnil pojetí vazače, místo skládek na zemi bojuje o balon (na MS jich získal nejvíc ze všech) a nutí soupeře k chybám. Na šampionátu bojoval beze strachu, s takovým zanícením, že po semifinále vypadal se dvěma monokly jako panda.

  • Michael Hooper

    Michale HooperFoto Reuters

    Austrálie
    rváček na otevřené straně

    Důležitý Pocockův parťák ze třetí řady, který bere soupeřům míče v důležitých chvílích. „Hooper byl vynikající. Kdykoli jsme se přiblížili k jejich čáře, přišli jsme o balon a Hooper v tom měl vždy prsty,“ povzdechl si anglický kouč Stuart Lancaster. Hooperovi bylo teprve 24, na šampionátu ale už začal druhou stovku reprezentačních startů.

  • Brodie Retallick

    Brodie RetallickFoto Profimedia.cz

    Nový Zéland
    druhá řada

    Když se oblékne do košile s kravatou a nasadí brýle, hned má image univerzitního studenta. Na hřišti je ale 204 centimetrů a kolem 120 kil vážící obr oporou druhé řady All Blacks, loni byl vyhlášen nejlepším hráčem na světě. „Jako trenér mám pohled, že bez hráčů první a druhé řady by si hvězdy od devítky výš nezahrály. Retallick je obrovsky výrazný, v roji velmi silný,“ říká Ševčík.

  • Juan Martín Fernández Lobbe

    Juan Martín Fernández LobbeFoto EPA

    Argentina
    rváček na otevřené straně 

    Vlasatá a vousatá hvězda Toulonu byla hlavním článkem působivé jízdy Pum na anglickém šampionátu. V třiatřiceti letech v pátečním boji o třetí místo s Jižní Afrikou zřejmě odehrál poslední reprezentační zápas, věří ale, že progres jeho nástupců bude pokračovat. „V roce 2019 můžou dojít až k titulu,“ míní Fernández Lobbe.

  • Greig Laidlaw

    Greig LaidlawFoto Profimedia.cz

    Skotsko
    mlýnová spojka 

    Zřejmě nejlepší mlýnová spojka turnaje. Držel naděje statečných Skotů. Celkem zkompletoval 79 bodů a nebýt nešťastného vypadnutí ve čtvrtfinále, mohl bojovat o nejproduktivnějšího hráče turnaje. Hlavně díky jeho přesným kopům Skotové málem vyřadili Australany. „Na postu devítky byl Laidlaw díky počtu bodů i tím, jak to celé organizoval, jednička. Tým neustále držel na dostřel,“ říká Ševčík.

  • Dan Carter

    Dan CarterFoto Reuters

    Nový Zéland
    útoková spojka

    Legenda s číslem deset na šampionátu dokončila rozdělanou práci. Na předchozích turnajích nevydržel zdravý a přišel i o zlaté finále z roku 2011. V sobotu byl mužem rozhodujícího zápasu proti Austrálii, nakopal 19 z 34 bodů All Blacks a v klíčové chvíli předvedl důležitý drop gól.

  • Bernard Foley

    Bernard FoleyFoto Profimedia.cz

    Austrálie
    útoková spojka 

    S dvaaosmdesáti body je spolu s Carterem třetím nejproduktivnějším hráčem turnaje. V šestadvaceti se stal lídrem útoku vicemistrů světa. Osmadvaceti body rozhodl důležitý zápas základní skupiny proti Anglii. „Je skvělý kopáč na branku, ale jeho akce jsou jedinečné. Perfektně ovládá hru rukama, je to pátý útočník,“ říká o něm Jiří Štuksa, expert České televize.

  • Dan Biggar

    Dan BiggarFoto Profimedia.cz

    Wales
    útoková spojka 

    Fanoušky po celém světě bavil svým neobvyklým rituálem před kopy, které se staly hitem sociálních sítí a dostaly přezdívku „Biggarena“. Biggar byl ovšem zcela bez legrace jedním z největších objevů šampionátu, slavným trestným kopem z půlky hřiště v základní skupině odrovnal Anglii.

  • Julian Savea

    Julian SaveaFoto Profimedia.cz

    Nový Zéland
    levé křídlo 

    Král položených pětek. Dal jich celkem osm a vyrovnal tak rekord krajana Jonaha Lomua a Jihoafričana Bryana Habany v počtu pětek na jednom mistrovství světa. Zazářil zejména hattrickem ve čtvrtfinále proti Francii. „Pokud bude zdravý, může dosáhnout na sedmdesát, osmdesát pětek a překonat 64 pětek Habany,“ říká Štuksa.

  • Nicolas Sánchez

    Nicolas SánchezFoto Reuters

    Argentina
    útoková spojka

    Se sedmadevadesáti body je nejproduktivnějším hráčem turnaje. Je to výborný kopáč, týmu ale také hodně pomáhá v obraně. V obou oblastech byl jeho přínos klíčový během čtvrtfinálového zápasu s Irskem, které Sánchez zdrtil třiadvaceti body.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud