Martin Hašek
4. listopadu 2015 • 16:30

Ragby v ČT lákalo diváky jako fotbal. Další velkou akci má Nova

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejsou to jenom vítězní All Blacks, kdo se raduje z úspěšného mistrovství světa. Ragby slaví nejvýdělečnější a také nejsledovanější šampionát historie. A znát je to i v Česku. Česká televize sbírá pozitivní reakce za šestitýdenní maraton přenosů a moderní sport se zabydluje také na konkurenčních stanicích.



Z malého amatérského sportu roste světový fenomén. Nedávný šampionát v Anglii a Walesu přinesl ragby globální pozornost, rostoucí televizní sledovanost a v dnešní době rovněž důležitou interakci s publikem na sociálních sítích.

Ta už během úvodního víkendu letošního mistrovství světa překonala celkové počty z roku 2011. „Komerční hodnota oproti roku 2011 vzrostla o padesát procent,“ řekl Brett Gosper, výkonný ředitel organizace World Rugby pro BBC. „Zahrnuje to peníze od sponzorů i televizní práva.“

Sobotní finále šampionátu vidělo po celém světě 120 milionů lidí. Kumulativní sledovanost za celý turnaj ještě není známá, ale očekává se historické maximum přesahující pět miliard. Na sociálních sítích si lidé stáhli 270 milionů videí spojených s mistrovstvím světa, oficiální stránky turnaje přilákaly 25 milionů unikátních návštěvníků.

„Chceme, aby hra rostla na nových trzích a sport se propagoval i mimo tradiční státy. Rosteme v Brazílii, Indii, Číně nebo Rusku,“ říká Gosper.

Také v sousedním Německu, které zatím na světovém šampionátu nikdy nestartovalo, se ragby chytlo. Zápas základní skupiny mezi Anglií a Austrálií viděly tři miliony diváků.

Na českých obrazovkách anglická liga i Six Nations

A ani Česko nezůstává stranou. „Finále sledovalo tři sta padesát tisíc lidí. A aspoň tři minuty se dívalo víc jak půl milionu lidí. To je nádherné číslo, obzvlášť pro sport, který v Čechách není tak populární,“ říká Jiří Ponikelský, výkonný ředitel stanice ČT sport. „Zápas o třetí místo sledovalo dvě stě tisíc lidí. To lze srovnávat i se Synot ligou.“

Česká televize měla s vysíláním ragbyového šampionátu pozitivní zkušenosti už z roku 2011, přestože se tehdy mistrovství světa konalo na Novém Zélandu a přenosy tak začínaly dopoledne středoevropského času. „Určitě pomohlo, že se tentokrát zápasy konaly ve večerních časech,“ říká Ponikelský. „Už jsme se začali bavit o šampionátu, který bude za čtyři roky.“

Fanoušci ale nemusí čekat tak dlouho. Kanál Sport 1 už vysílal například zápasy evropského klubového poháru Heineken Cup a ragby má na programu také nový sportovní kanál Nova Sport 2. V sobotu odpoledne vysílá dva zápasy anglické Premiership. V únoru a březnu pak počítá se zápasy Poháru šesti národů, nejvyšší soutěže národních týmů evropského kontinentu.

„Na jaře budeme na stanicích Nova Sport 1 a Nova Sport 2 exkluzivně nabízet utkání Six Nations, což jsou mimořádné bitvy nejlepších evropských týmů Anglie, Walesu, Skotska, Irska, Francie a Itálie,“ uvedl Dušan Mendel, vedoucí sportovního programu skupiny Nova, pro Aktuálně.cz.

Ohně plály a ragbisté Nového Zélandu se radovali z obhajoby světového titulu
Ohně plály a ragbisté Nového Zélandu se radovali z obhajoby světového titulu

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud