Martin Hašek
15. června 2017 • 11:24

Haka ano, pivo ne. Novozélandští ragbisté se chystají na zápas v Praze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jsou zase tady! Ragbyový výběr New Zealand Ambassador´s XV se potřetí chystá na mač s českým národním týmem a tentokrát do Prahy přivezl zřejmě nejlepší mužstvo. Pro reprezentaci, která je na vzestupu a nově ji povede jako trenér Jihoafričan Phil Pretorius, to bude dobrý test, pro fanoušky velký svátek. Hraje se v sobotu od 14 hodin na hřišti Tatry Smíchov.



Pivo a přátelské klábosení mezi hráči patří k filozofii ragby. Jenomže novozélandský výběr Ambassador´s XV si nepřijel do Prahy užívat. V sobotu do toho proti Čechům, kteří jejich předchůdce dvakrát zle potrápili, půjdou naplno.

„Domnívám se, že to nechtějí podcenit. Budou tady mít zatím asi nejsilnější sestavu,“ říká Roman Rygl, prezident pořádajícího klubu. „První ročník tady byli spíš výletníci, při druhém měli přitvrzený režim. Teď jejich trenér říkal, že pivo měli hráči povolené jenom na nováčkovském večeru a v úterý. Tím to končí, aby se připravili na sobotu.“

Český tým v posledních letech pravidelně sbírá zkušenosti se soupeři z vyspělých zemí. Na podzim se utkal se slavným zájezdovým mužstvem Barbarians, koncem letošního roku ho čeká další exhibice, zřejmě se soupeřem z Jižní Afriky. A prospěje mu i další konfrontace s Ambassadors, v jejichž sestavě jsou dva hráči s profesionálními zkušenostmi.

Vnější tříčtvrtka Kieran Moffat hrával na Novém Zélandu za Otago a Southland a v minulosti se dostal i k angažmá v týmu anglické ligy London Scottish. Rváček Trent Boswell Wakefield byl v reprezentačním výběru All Blacks do dvaceti let. „Mají zájem sem jezdit často, což je dobře. Tyhle exhibiční věci připomenou lidem, že tady ragby je,“ říká Rygl. „Očekáváme, že zájem diváků bude stejně jako loni obrovský, a proto byly okolo hrací plochy nainstalovány další mobilní tribuny. Určitě uvidíme skvělé ragby, ve kterém se český tým nenechá hrdými Novozélanďany zastrašit.“

GALERIE: Podívejte se na fotky z loňského zápasu:

Malí ragbisté s novozélendskou vlajkou před exhibičním utkání české reprezentace na hřišti Tatry Smíchov
Malí ragbisté s novozélendskou vlajkou před exhibičním utkání české reprezentace na hřišti Tatry Smíchov

Jsou v Praze už od pondělka a týden mají nabitý program doprovodnými akcemi. V úterý si na Tatře zatrénovali s dětmi, včera je čekala recepce na ministerstvu zahraničí, dnes se zúčastní akce Najdi své ragby, která bude v parku Portheimka propagovat sport mezi školáky z Prahy 5.

V pátek je na Staroměstské radnici přijme primátorka Adriana Krnáčová a Novozélanďané pak na Alšově nábřeží předvedou i bojový tanec haka. Pro Pražany to bude unikátní příležitost, protože haku Novozélanďané většinou předvádějí jen těsně před zápasem, když stojí tváří v tvář soupeři.

„Slíbili, že udělají jednu haku každý den. Jinak ji moc dělat nechtějí, protože je to bojový předzápasový tanec. Zdráhají se, aby ho soupeř před zápasem viděl,“ vysvětluje Rygl.

Český tým nastoupí poprvé pod dohledem nového jihoafrického trenéra Phila Pretoriuse, který od dubna působí na svazu jako sportovní ředitel. Chybět mu budou hráči Sparty, které klub neuvolnil s ohledem na blížící se finále extraligy proti Tatře Smíchov.

„Minulý rok ale sestava taky nebyla ideální a kluci podali vynikající výkon. Zápas s Novým Zélandem vás vždycky vybičuje k velké kvalitě hry,“ věří Rygl.

Vstupenky na hlavní tribunu jsou na sobotní zápas na Tatře Smíchov vyprodány, ale přes systém Ticketportal je možné koupit lístky na mobilní tribuny za 350 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud