12. června 2011 • 18:42

Svoboda vyhrál nejlépe dotovaný závod v historii pětiboje

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český reprezentant David Svoboda získal nejvyšší finanční prémii v historii moderního pětiboje. Svoboda s převahou vyhrál první ročník Kremlin Cupu v Moskvě a z celkové dotace 100 tisíc dolarů (1,66 milionu korun) získal 12 tisíc dolarů, tedy zhruba 200 000 korun. Druhý z pozvaných Čechů Ondřej Polívka obsadil sedmou příčku, za niž inkasoval v přepočtu 30 000 korun. Na druhém místě skončil Rus Aleksander Lesun, bronz patří Robertu Kaszovi z Maďarska.



Pětibojař David Svoboda při střelbě během Kremlin Cupu v Moskvě
Pětibojař David Svoboda při střelbě během Kremlin Cupu v Moskvě
Svoboda jako tradičně skvěle zašermoval a skončil v úvodní disciplíně na děleném druhém místě. Neztratil ani v plavání a před jízdou na koni byl na druhém místě. To nejen uhájil, ale čistou jízdou za 1200 bodů dokonce snížil náskok na vedoucího Rusa Lesuna. Do závěrečné kombinované disciplíny tříkilometrového běhu se střelbou z laserové pistole vybíhal druhý se ztrátou jediné sekundy na Lesuna. Dvě vteřiny za ním vyrážel na trať Maďar Robert Kasza. Ostatní zaostávali 30 sekund a více. Polívka ztrácel ze 14. příčky minutu na medailové stupně. V kombi disciplíně jak Svoboda, tak i Polívka potvrdili, že v ní patří k absolutní špičce. Polívka střílí nejrychleji a nejpřesněji mezi pětibojaři, Svoboda je též skvělý běžec. V Moskvě se před ně dostal jen Ital Riccardo de Luca.

Svoboda po závodě přiznal, že je v životní formě. „Dá se to tak nazvat. Cítím se skvěle a vše mi šlo skoro samo,“ rozplýval se nad ziskem 6040 bodů, které reprezentační trenér Jakub Kučera neoficiálně označil za nejlepší světový výkon všech dob. Stejně hovořil o přesnosti a rychlosti Polívkovy moskevské střelby. Ani jednou nechyboval, na 15 zásahů potřeboval 15 ran. „Jen ještě musíme počkat na potvrzení oficiální časomíry a výsledků. Ale pochybuji, že někdy někdo získal více než 6000 bodů,“ uvedl Kučera, který Svobodovo vystoupení ohodnotil jako bezchybné a zcela nadstandardní.

Svoboda už ví, co udělá s prémií 12 000 dolarů. „No, ono mi z toho zase tolik nezbude. Vždyť hned na místě mi odebrali 3500 dolarů na daně, něco budu muset odvést i v Česku,“ stěžoval si naoko Svoboda a s humerem sobě vlastním dodával: „Ale já jsem na prachy nikdy nebyl. Dělal bych to i zadarmo.“ Osmnáct set dolarů za vítězství na květnovém Světovém poháru v Maďarsku „investoval“ do přestavby koupelny v bytě. „Moskevskou prémii proskáču na padáku a část dám možná na hypotéku,“ měl jasno Svoboda, který podruhé za sebou absolvoval parkúr bez chyby. „To mě těší nejvíc. Dával jsem si pozor na techniku, nebyl jsem nervózní a jel jsem bez stresu, což kůň pozná,“ vysvětlil Svoboda, jehož za měsíc čeká finále Světového poháru v Londýně, které je přímou olympijskou kvalifikací. Kdyby Svoboda završil vítězný hattrick a při olympijské generálce vyhrál, mohl by se těšit na start v Londýně 2012.

Ještě před tím Svoboda a spol. budou při závěrečné party slavit. Vždyť během jediného víkendu Češi v Moskvě vydělali dohromady 15 300 dolarů (více než čtvrt milionu korun), nejvíce ze všech.


Kremlin Cup v moderním pětiboji v Moskvě:

Muži:
1. Svoboda (ČR) 6040 b., 2. Lesun (Rus.) 5908, 3. Kasza (Maď.) 5880, ...7. Polívka (ČR) 5704.

Ženy:
1. Těreščuková (Ukr.) 5412, 2. Churaskinová (Rus.) 5356, 3. Prokopeková (Běl.) 5300, ...10. Grolichová (ČR) 5200.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud