17. září 2014 • 13:05

Fanoušci poslali freedivery na MS, vybrali na ně skoro 140 000

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravidelně vozí medaile ze světových šampionátů, často si ale musí všechny náklady na reprezentaci platit sami. Na mistrovství světa týmů, které začíná na Sardinii, ale čeští freediveři odcestovali díky crowdfundingu. Cílovou částku 120 000 korun už fanoušci na internetu překonali.



Čtyři zlaté, sedm stříbrných a tři bronzové medaile už přivezli čeští freediveři z mistrovství světa. Přesto před rokem národní tým nedocestoval na hloubkový šampionát do Řecka, na cestu prostě nebyly peníze.

„Český freediving patří ke světové špičce a přesto se každoročně potýká s problémy s financováním. Najít sponzora pro, byť úžasný a dechberoucí, ale malý invididuální sport není jednoduché a závodníci si většinou platí náklady spojené s přípravou a reprezentací České republiky sami,“ líčí prezidentka české asociace AIDA Gabriela Grézlová.

Letos se ale finanční krize nebude opakovat. Český tým vyzkoušel cestu crowdfundingu na internetu a uspěl. Jedenáct dní před koncem sbírky je vybráno necelých 140 000 korun, což přesahuje původní cíl o téměř 20 000.

„Oba české týmy jsou silné a mají šanci na medailové umístění. Příspěvky fanoušků budou použity na cestovné a startovné pro reprezentační tým,“ říká Grézlová.

Týmové mistrovství světa ve freedivingu se koná na Sardinii. Za každý tým závodí tři borci ve dvou bazénových disciplínách – dynamické apnoi s ploutví a statické apnoi, a v jedné hloubkové disciplíně – konstantní váze s ploutvemi. Do konečného pořadí a celkového hodnocení se sčítají všechny výsledky všech členů týmu.

Česku reprezentují Martin Valenta, Petr Vala, Miroslav Ševčík, Alena Konečná, Jarmila Slovenčíková, Vendula Strachotová a Kateřina Šuranská.

Disciplíny na MS ve freedivingu

Konstantní zátěž (CWT)
Královská disciplína freedivingu - konstantní zátěž, při které potápěč během pokusu využívá k ponoru i k výstupu pouze síly svých nohou opatřených ploutvemi. Atlet se nesmí dotknout vodícího lana s výjimkou obratu v nejhlubší části ponoru, kde může závodník lano uchopit, uvolnit cedulku s označením hloubky a odrazit se zpět. Konstantní váha se tak nazývá proto, že není dovoleno si ponor ulehčit odhozením zátěžového opasku před výstupem. Dále se dělí na kategorie s ploutvemi (CWT) i bez ploutví (CNF).

Statická apnea (STA)
Potápěč se snaží vydržet pod vodou na nádech po co nejdelší čas, přičemž může volně plavat na hladině, nebo být úplně ponořen (nejhlouběji však do 3 metrů).

Dynamická apnea s ploutvemi (DYN)
Tato disciplína spočívá v uplavání co nejdelší vzdálenosti pod vodou na jeden nádech s ploutvemi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud