7. května 2015 • 09:22

Skandál v NFL: Vítězní Patriots postoupili do Super Bowlu podvodem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězové Super Bowlu New England Patriots si zřejmě podvodem pomohli k výhře v semifinále play off NFL proti Indianapolis Colts. Vedení zámořské ligy amerického fotbalu po dlouhém vyšetřování oznámilo, že tým kolem hvězdy Toma Bradyho použil v utkání nejspíš záměrně podhuštěné míče. Patriots v lednovém duelu nad Colts zvítězili 45:7, prvního února pak vybojovali mistrovský titul po výhře nad Seattlem 28:24.



Obvinění Patriots vychází ze zprávy o 243 stranách, kterou sepsal právník Ted Wells, jehož si NFL na vyšetřování skandálu najala. "Je více pravděpodobné než nikoli, že se pracovníci New England Patriots podíleli na porušení pravidel," píše se ve zprávě.

Výsledky vyšetřování také vrhají špatné světlo na čtyřnásobného vítěze Super Bowlu a jednoho z nejslavnějších amerických sportovců Bradyho. Hvězdný quarterback po vypuknutí aféry tvrdil, že si podhuštěných míčů nevšiml, což však podle Wellse není možné. "Byl si toho minimálně všeobecně vědom," uvedl.

V jakém rozpětí musejí být míče nafouknuty, určují pravidla. Podhuštěné míče umožňují lepší úchop a chytání, přičemž tato výhoda ještě vynikla v deštivém počasí, jež v lednovém utkání panovalo. Na špatné míče si stěžovalo vedení poražených Colts a NFL potvrdila, že 11 z 12 míčů nevyhovovalo regulím. Ze zprávy vyplývá, že míče po kontrole před zápasem nejspíš upustili dva pracovníci Patriots.

Komisionář soutěže Roger Goodell oznámil, že liga se bude zabývat možností disciplinárního řízení. Šéf obviněného klubu Robert Kraft se závěry zprávy nesouhlasí, ale nebude se je snažit napadat.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud