24. května 2015 • 19:51

Judista Lukáš Krpálek získal stříbro na prestižním turnaji Masters

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judista Lukáš Krpálek dosáhl na další velký úspěch. Po titulech mistra světa i Evropy dnes získal v Rabatu stříbrnou medaili na prestižním turnaji Masters pro 16 nejlepších judistů světa v jednotlivých kategoriích. Prohrál až ve finále s Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem, který by ho měl vystřídat na pozici světové jedničky. Krpálkovi stříbro přineslo 210 bodů do olympijské kvalifikace a má tak velkou šanci, že v Riu bude mezi nasazenými.



Pro Krpálka to byl první velký turnaj po osmi měsících od loňského MS, jelikož ho trápily zdravotní problémy. Před měsícem si ověřoval formu na Grand Prix v Záhřebu, kde byl bronzový, ovšem v Rabatu už ukázal, že má opět špičkovou formu.

V 1. kole nejprve jasně porazil světovou dvanáctku a loňského soupeře z finále MS Kubánce José Armenterose na držení po pouhé minutě. Ve čtvrtfinále ho čekal mistr světa z roku 2013 Ázerbájdžánec Elchan Mammadov, s nímž se český reprezentant na turnaji potkal poprvé.

V úvodu na něm byla patrná obava z menšího vzrůstu soupeře a Mammadov zabodoval na wazari, jenže v polovině boje mu viditelně došly síly a Krpálek toho využil. Na soupeře vytvořil velký tlak, zbavil ho posledních sil, zabodoval technikou ko-soto-gake, zalehl ho a Mammadov se vzdal.

Krpálka cenná výhra namotivovala a v semifinále si poradil s neoblíbeným protivníkem Tomou Nikiforovem z Belgie, který ho jako jediný dokázal v loňském roce porazit na turnaji na Kubě. Tentokrát mu ale Krpálek nedal sebemenší šanci. Nejdříve získal wazari držením, chvíli poté Belgičana hodil na ipon technikou tani-otoši a zápas ukončil.

Až ve finále byl nad jeho síly Gasimov, který získal wazari a náskok už si takticky pohlídal. Oplatil tak Krpálkovi porážku z finále loňského mistrovství Evropy. Ázerbájdžánec si do žebříčku připsal 700 bodů, druhý Krpálek 420.

Krpálkův úspěch je o to cennější, že na prestižním turnaji, pořádaném od roku 2010, ještě žádný Čech dosud nevyhrál ani zápas. Sám Krpálek při svých předchozích startech v letech 2010 a 2011 vždy prohrál v 1. kole.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud