24. června 2015 • 09:44

Poběží celá republika, Olympijský běh si dá Krajčo, Baník i misska

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to zřejmě největší běžecká akce v historii Česka. Přes třiadvacet tisíc lidí po celé zemi se dnes od 18 hodin vydá na trasu T-Mobile Olympijského běhu. Startuje se ve dvaceti městech, přidat se ale může i kdokoli na dálku.



Start v jednu chvíli na kterémkoli místě republiky. To je myšlenka Olympijského běhu.

„Tento koncept má velmi reálný potenciál předstihnout v počtu účastníků i největší světové běžecké akce. Hlavní ale je, aby se běháním v jediný okamžik bavila celá republika,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Program Olympijského běhu začíná už dopoledne, kdy poběží školáci, hlavní závody startují v 18 hodin v přímém přenosu Radiožurnálu. Největší nápor účastníků čekají pořadatelé tzv. zlatých běhů, které se uskuteční v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích, kde si mohou běžci vybrat mezi trasami dlouhými pět a deset kilometrů. Na dalších místech se délky závodů různí.

V Praze odstartuje závod Pavel Maslák, poběží Miroslava Knapková, Eva Vrabcová Nývltová, ale také Richard Krajčo a všichni členové kapely Kryštof. V Českých Budějovicích se na start postaví olympijská vítězka Kateřina Neumannová a maratónec Jan Kreisinger, účastník olympijských her v Londýně. V Ostravě budou ve startovním poli fotbalisté Baníku, v Plzni miss Lucie Křížková, v Brně bude běžcům fandit vytrvalec Jiří Homoláč a v Liberci se objeví triatlonistka Petra Kuříková.

„Cvičení a běhání svědčí lidem spíš, než aby seděli doma u televize,“ říká fotbalista ostravského Baníku Tomáš Vengřinek.

Akce bude mít odezvu i v ázerbájdžánském Baku, kde se k Olympijskému běhu přidá výprava judistů na Evropských hrách.

„K našemu sport patří i běhání, a proto se zúčastníme aspoň na dálku,“ slibuje světový šampion Lukáš Krpálek.

Účastníci si mohou vybrat některý ze závodů zlaté, stříbrné či bronzové kategorie. Kdo nechce na start hromadného závodu, může běžet klidně sám na libovolném místě, prostřednictvím mobilní aplikace Endomondo.

Část výtěžku ze startovného poputuje na charitativní činnost České olympijské nadace podporující sociálně znevýhodněné mladé sportovce od 6 do 18 let, jimž ve sportování brání nedostatek financí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud