Ondřej Němec
29. února 2016 • 15:09

Krpálek a spol. řádili na European Open. Češi získali čtyři medaile

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

České judo zažilo skvělý víkend. Na turnaji European Open si vedl znamenitě nejen Lukáš Krpálek, od něhož se úspěch očekával nejvíc, ale i další bojovníci. Český tým si tak nakonec odnesl celkem čtyři medaile a s největší pravděpodobností má už teď jisté dvě letenky na olympijské hry do Ria de Janeiro. 



Lukáš Krpálek nemusí za nadšeným publikem jezdit do Tokia či do Paříže. Jeho nedělní vítězství na pražském turnaji European Open doprovodila frenetická podpora fanoušků z tribun, kterým rozdal kolem pěti set podpisů.

„Byla úžasná atmosféra. Skvělé publikum a především znalé publikum,“ pochvaloval si reprezentační trenér Petr Lacina. „Takže jsme si to užívali všichni a moc děkuji všem, co přišli a za to, jak nádherně fandili. A když někteří oslovovali Krpálka a Musila ‚Mistře‘, když chtěli podpisy a foto, tak to bylo opravdu moc hezké…“

Krpálek fandy nezklamal. Před domácím publikem chtěl ve své kategorii do 100 kilogramů předvést tu nejlepší formu, a to splnil na sto procent. Diváci, kteří zaplnili obě tribuny v Areně Sparta na Podvinném mlýně, tak nadšeně sledovali jeho nekompromisní zlatou cestu, při níž vyhrál čtyři zápasy na ippon. V semifinálovém boji dokonce porazil svého italského protivníka Giuliana Loporchia za pouhých 47 sekund.

Perfektní boj na zemi pak svedl ve finále s ruským talentem Nijazem Bilalovem.
„Tyhle závody na domácí půdě mám hrozně moc rád. Těší mě, že jsem mohl startovat a že se mi podařilo zase vyhrát. Už potřetí v řadě, takže je to úžasný,“ okomentoval svůj úspěch pětadvacetiletý šampion, který se triumfem de facto kvalifikoval na olympijské hry.

VIDEO | Podivejte se na finálový zápas Lukáše Krpálka

Musil zářil v kategorii do 81 kilo 

Hlavní hvězda turnaje nezářila sama. Už v sobotu vybojoval zlato devětadvacetiletý Pavel Petřikov a také on má olympijský turnaj blízko.

„Oproti prvnímu zápasu, který byl z mé strany až zbytečně nervózní, hodně utažený, byly další zápasy lepší a lepší. A finále gradovalo. I když to byl vyrovnaný souboj, tak jsem to měl svým způsobem pod kontrolou,“ zhodnotil pro Sport vítěz v kategorii do šedesáti kilo. „Jsem rád, že se mi to tady povedlo urvat, protože v Praze mi to nikdy nešlo.“

O veliké překvapení se postaral sedmadvacetiletý Jaromír Musil ve váhové kategorii do 81 kilo. Že získá stříbro, čekal před turnajem málokdo. Ani on sám na to nepomýšlel.

„Jsem v úzké spolupráci s psycholožkou a ona mě naučila, nesnažit se dělat výsledky, ale soustředit se na dílčí zápasy, na dílčí kroky. Což zní sice jednoduše, ale zas tak jednoduché to není. Takže najednou jsem šel do finále a ani jsem si to neuvědomoval. Tohle opravdu funguje,“ řekl Musil.

I přes skvělý výsledek jsou ale Musilovy šance, že by mohl po Londýně reprezentovat Českou republiku i v Riu, malé. „I teď, s těmi body, co jsem udělal, jsem na tom pořád špatně. To bych se musel ještě jednou takhle zbláznit na nějakém velkém turnaji a pak na Evropě. Teoreticky to možné je, ale hodně strádám a my jsme si s trenérem řekli, že si dám nižší cíl. Soustředíme se na mistrovství Evropy,“ řekl Musil.

Do Ria má daleko také Ivan Petr, který za Musilem vybojoval překvapivý bronz. Třiadvacetiletý judista přitom už v druhém souboji utrpěl poranění ucha a nosu, což si vyžádalo lékařské ošetření v podobě ovázání hlavy a ucpání krvácející nosní dírky. Olympijské vyhlídky českého týmu jsou teď ale slibné.

„V tuto chvíli to má Krpálek jasné. Myslím, že si to tady pojistil i Pavel Petřikov. Nevím, co by se muselo stát, aby se to nepodařilo,“ říká Lacina. „Blízko postupu jsou Jaromír Ježek a Michal Horák. Ti musí bodovat. Pokud nepostoupí přímo, tak jeden z nich by měl postoupit na dodatkovou kontinentální kvótu.“

ČESKÉ STUPNĚ V PRAZE
Lukáš Krpálek (do 100 kg)    zlato
Pavel Petřikov (do 60 kg)    zlato
Jaromír Musil (do 81 kg)    stříbro
Ivan Petr (do 81 kg)    bronz

NADĚJE JUDISTŮ PRO RIO
100 %    Lukáš Krpálek (do 100 kg)
90%    Pavel Petřikov (do 60 kg)
60%    Jaromír Ježek (do 73 kg), Michal Horák (nad 100 kg)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud