Jan Barák
24. dubna 2016 • 16:34

Smekněte stetsony! Lakrosový Memoriál vyhrála Alberta, Radotín má stříbro

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sebejistý úsměv, fóry, kynutí divákům. Střih. Frustrace a podráždění, nevěřícný pohled na tabuli hlásící natřískaným tribunám porážku 5:8. Jízdu kanadského týmu Green Gaels, největšího favorita letošního Memoriálu Aleše Hřebeského, zastavili v semifinále nadšeně hrající LCC Custodes Radotín. Na triumf z roku 2013 nenavázali, ve finále se sklonili před Albertou, vyslali ale dva signály. V Čechách není v současné době lepší tým. A na světě není prestižnější lakrosové akce.



Odvážné tvrzení, bití se do hrudi? "Hrál jsem na mistrovství světa, roky jsem působil v nejlepší soutěži světa NLL. Lepší akce, než je tento turnaj, jsem se nezúčastnil. Ztělesňuje všechno, co lakros představuje. Každý, pro koho naše hra něco znamená, by měl do Radotína přijet," vysekl poklonu organizátorům už 23. ročníku útočník Green Gaels Jonas Derks.

"V Kanadě má akce opravdu skvělý zvuk. Hráči turnaj znají, baví se o něm. Celý rok řešíme, kdo bude hrát, koho ještě vzít do sestavy, abychom byli silní. Plánujeme a navrhujeme nové dresy, nemůžeme se dočkat," popsal autor pěti gólů a pěti přihrávek organizátory nominovaný do All Star týmu.

První start na turnaji, první triumf

Uniforma Derksova týmu je roky jasná, zelenkavé dresy a velký trojlístek na hrudi. Letos svým nositelům ale štěstí nepřinesl, zvadl v semifinále po lekci a porážce 5:8 od Custodes. "Nikdo s námi nepočítel, nikdo nám nevěřil, ale my to dokázali. Úžasný zápas, skvěle nám zachytal brankář Kuba Mareš, nebýt jeho, vedli po prvních pěti minutách 5:0 a nebylo by o čem," pochválil nejlepšího gólmana turnaje útočník LCC Jiří Loskot.

"Hráli s ohromným srdcem, to se mi na nich maximálně líbilo, v tom nás předčili," pochválil zápal domácích borců hvězdný útočník Gaels Gavin Prout, který dokázal za svou kariéru v NLL nasbírat 922 bodů za 301 branek a 621 asistencí.

Největší favorit Memoriálu Aleše Hřebeského tým Green Gaels skončil v semifinále na lakroskách LCC Custodes RadotínFoto Martin Bouda ahmemorial.cz

Druhé semifinále a výhra 5:4 po nájezdech nad finským zjevením turnaje Turku Titans vyplivla do boje o zlato Albertu. Tým tvořený hráči klubu Edmonton Warriors se s Custodes utkal už v základní skupině a zvítězil 4:3. A vítězný lektvar umíchala sympatická dvanáctka hráčů, kteří v přestávkách mezi svými zápasy korzovali areálem radotínské Sokolovny ve slušivých tradičních kovbojských kloboucích stetsonech, i v boji o zlato.

Nádherný zápas rozhodlo za stavu 6:6 prodloužení a dalekonosný granát Shauna Wilhelma pár vteřin před sirénou. První start na turnaji, první zlato. Vítězný pohár zdvihla nad hlavu Alberta.

"Turnaj hodnotím na jedničku, byl to skvělý ročník. Obě semifinále a zápas o zlato nabídly úžasný lakros, sice tolik nevyšlo počasí, trošku pršelo, ale pocit mám skvělý," byl po závěrečném ceremoniál spokojený ředitel turnaje Jan Barák a prozradil i novinku.

Na další porci špičkového lakrosu se nebude čekat celý rok. „Už 2. - 4. září se v Radotíně uskuteční první ročník Frank Menschner Cupu, cílem je moci přivést do Radotína zase nové týmy," nalákal fanoušky Barák.

"Bylo to dobré, a bylo toho dost," uznali lakrosoví fanoušci, kteří čtyřdennnímu turnaji dali výjimečnou atmosféru. Na světě unikátní.

VIDEO: Podívejte se na vzpomínku na 22. ročník Memoriálu


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud