7. září 2016 • 22:37

Squashové ME: 10 českých hráčů jde dál. Koukala čeká derby s Mekbibem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned v prvním dnu mistrovství Evropy ve squashi v Praze se domácím hráčům dařilo. Do druhého kola postoupilo deset českých hráčů z šestnácti. Svého soupeře přesvědčivě porazila domácí mužská jednička Jan Koukal, uspěla i česká ženská jednička Anna Sermeová. Úterní program odstartuje v 10 hodin v pražském hotelu Step. A čeká se české derby!



Sedmnáctinásobný český mistr si poradil s Chorvatem Ivanem Krznaričem 3:0 na sety (6, 0, 2). „Dobrý soupeř na rozehrání. Vyzkoušel jsem si skleněný kurt, ušetřil síly do dalšího kola, které bude určitě těžší,“ prohlásil Koukal, který se nyní utká s dalším domácím squashistou Danielem Mekbibem.

Derby se uskuteční ve čtvrtek od 12:15 ve skleněném kurtu v pražském hotelu Step. „Na Honzu si věřím. Už jsem ho několikrát porazil v lize. Na prestižní akci jsem s ním ale pokaždé prohrál. Snad se to teď zlomí,“ řekl Mekbib, který si poradil se slovenským squashistou Matejem Hrnčiříkem.

Anna Sermeová na úvod porazila polskou hráčku Natalii Ryfovou 3:0 na sety (5, 2, 5). „Jsem spokojená, dobře jsem se rozehrála,“ prohlásila česká hráčka, která by si ráda zahrála ve čtvrtfinále s první nasazenou Francouzkou Camille Sermeovou, jež je zároveň její švagrovou. V cestě však stojí ještě Finka Riina Koskinenová. „Mým cílem je vyzvat Camille. Šlo by o pikantní zápas,“ pohlíží do budoucnosti Sermeová.

Na jednoho z nejtěžších soupeřů narazil domácí Vojtěch Ryba, který bojoval proti Mathiemu Castagnetovi, světové devítce a druhému nasazenému pražského mistrovství Evropy. „Neskutečný zápas. Francouzský hráč se skvěle pohyboval. Těžko šlo proti němu zakončit,“ hodnotil duel Ryba. Jeho soupeř si prostředí a podmínky pochvaloval. „Skleněný kurt je velice dobrý, dá se přirovnat k běžným turnajům série PSA. Rychle jsem si na vše zvykl,“ tvrdil spokojeně Castagnet.

V Česku se skleněný kurt umisťuje většinou do obchodních center, například během domácího šampionátu nebo při finále extraligy. V pražském hotelu STEP jsou však podmínky jiné, hraje se v potemnělém sále. „Hráči se pak v kurtu orientují daleko lépe, nic je neruší. Tím se zvedne úroveň celé hry,“ popsal Jakub Solnický, který v prvním kole porazil rakouského hráče Jakoba Dirnbergera.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud