12. října 2016 • 10:00

Putin se navezl do Kvitové a spol.: Neměli by závodit se zdravými sportovci

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin se domnívá, že sportovci s tzv. terapeutickými výjimkami mají neférovou výhodu proti ostatním a navrhl je vyloučit z důležitých sportovních akcí. Ve zjevné reakci na nedávné informace zveřejněné hackerskou skupinou Fancy Bears tím zaútočil i na tenistku Petru Kvitovou, která bere léky na astma.



Putin o tématu promluvil na sportovním fóru v Rusku a přednesl názor, podle něhož by sportovci s terapeutickými výjimkami neměli závodit se zdravými sportovci.

„Musíme pochopit, že jinak budou brzo vyhrávat a překonávat rekordy jenom lidé s chronickým onemocněním,“ uvedl Putin.

„Možná by měli mít svoji vlastní kategorii, kde by jejich výsledky, body, sekundy a úspěchy byly posuzovány zvláštním způsobem,“ řekl Putin na adresu sportovců s terapeutickými výjimkami.

Putinovo vystoupení je zjevnou reakcí na nedávnou akci ruské hackerské skupiny Fancy Bears, která pronikla do databází Světové antidopingové agentury WADA a následně zveřejnila několik jmen sportovců, kteří mají terapeutické výjimky. Byly mezi nimi gymnastka Simone Bilesová, tenisové sestry Williamsovy nebo Petra Kvitová , která měla výjimku od roku 2009.

Tehdy v létě měla při sérii amerických betonových turnajů vážné zdravotní problémy. Až vyšetření v newyorské nemocnici odhalilo, že má astma. Proto musela obratem požádat o výjimku WADA a ta jí ji udělila den před startem US Open. Kvitová dostala inhalátor s účinnou látkou a od té doby je její nemoc monitorována. V současnosti už její lék není na seznamu přípravků, pro jejichž užívání je třeba terapeutická výjimka.

„Senzace jako Brno,“ reagovala Kvitová ironicky před několika týdny na to, že její zdravotní dokumentace kvůli hackerům unikla na veřejnost.

Putin uvedl, že Rusko akce hackerů nepodporuje. „Co udělali, však nemůže nepřitáhnout mezinárodní pozornost,“ uvedl Putin, který navrhl, že by zdravotní dokumentace sportovců měly být veřejné. „Každý by se měl rozhodnout, jestli chce, aby to lidi věděli, a jestli chce sportovat. Pokud svůj lékařský status nezveřejní, neměli by závodit ve vrcholovém sportu.“

Šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart označil Putinovy názory za směšné s tím, že léky, které jsou sportovcům podávány v rámci výjimek, neposkytují žádnou výhodu.

„Ukazuje to buď jasné neporozumění pravidlům, nebo další pokus, jak pošpinit nevinné sportovce v odpovědi na odhalení ruského státem dotovaného dopingového programu,“ uvedl Tygart.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud