7. listopadu 2008 • 15:01

O ragbyovém mistrovi se rozhodne v Edenu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva dny po anglickém klubu Aston Villa bude mít stadion Slavie Praha v Edenu další zajímavé, byť tentokrát nefotbalové hosty. V sobotu se na něm totiž rozhodne o mistru České republiky v ragby.



Na netradičním místě se ve finále extraligy utkají obhájci prvenství Tatra Smíchov a RC Říčany. Stejné složení měl přitom duel o zlato i v předchozích třech letech, poprvé se ale bude rozhodovat na neutrálním hřišti a v jediném utkání. Zápas začne v 17:00.

Přestože areál v Edenu disponuje klasickým ragbyovým hřištěm, domácí federace se rozhodla využít možnosti sehrát vrcholný duel v hlavním fotbalové aréně. "Chtěli jsme ragby prezentovat na pěkném stadionu.

Původně jsme plánovali sehrát v Edenu i nějaký reprezentační zápas, ale vzhledem k termínové kolizi s fotbalisty Slavie to nevyšlo," řekl ČTK generální sekretář České ragbyové unie Pavel Chaloupka.

Atraktivní dějiště by podle něj mohlo zvýšit zájem a povědomí veřejnosti o ragby. "Máme snahu rozšířit naši členskou základnu a získat sponzory," dodal Chaloupka s tím, že předpokládá návštěvu kolem pěti tisíc diváků.

Boj o extraligový titul je už druhým domácím vrcholem sezony, protože po změně systému soutěže se v červnu hrálo finále "překlenovacího" Poháru KB, v kterém Říčany porazily Slavii. Středočeši tak sahají už po druhé trofeji.

Říčany, které vloni prohrály finálovou bitvu po třech předchozích titulech za sebou, neměly dobrý vstup do sezony, ale pod vedením hrajícího trenéra Antonína Brabce se daly dohromady a v semifinále si poradily opět se Slavií.

Potýkají se ale s nedostatkem hráčů, což ovlivňuje především hru ve standardních situacích, kde citelně chybějí potrestaní rojníci Martin Denk a Roman Kubálek. Oba mají za zranění protihráče při bitce zastavenou činnost na rok a půl.

Naopak hlavní síla obhájců stříbra je v útočné řadě, která je složena většinou z reprezentantů. Ústřední oporou je však kopáč Tomáš Nevický.

Mistrovská Tatra prošla základní částí bez jediného zaváhání a v semifinále si poradila s Pragou. Smíchovští se pyšní nejlepší obranou, která dovolila soupeřům v devíti kolech položit pouze deset pětek.

Útočnou hru Pražanů oživil na podzim hostující Jan Rudolf, který společně s nejlepším pokladačem soutěže Romanem Ryglem tvoří výborné útočící duo.

Články odjinud


Články odjinud