8. listopadu 2008 • 20:59

Klusákům dominovala Sněženka

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní dostih závěrečného klusáckého mítinku sezony v pražské Chuchli vyhrála klisna Sněženka. S převahou dominovala ve Velké ceně dvouletých a potvrdila pozici nejlepšího dvouletého klusáka.



Reprezentantku stáje Rokyta advokát Bílovec poslal její stálý jezdec Vjačeslav Šamšurin do vedení již po startu a diktoval tempo mílové zkoušky před favorizovaným Zazazoo, vítězem dosud nejvýznamnějšího dostihu dvouletých, zářijové Ceny Labirinta. Hřebec trenéra Jaromíra Kotáska však tentokrát na klisnu neměl a již v posledním oblouku bylo zřejmé, že tentokrát Sněženku nedokáže ohrozit.

Sněženka v cílové rovině dokončila sólo šestidélkovým náskokem před Zazazoo. V Rakousku úspěšná Kavalerie se musela na těžkém terénu spokojit až se třetím místem.

Dramatický souboj přinesl Breeders' Crown pětiletých a starších určený nejlepším klusákům českého chovu, kde se prvních pět koní v cíli vešlo do rozmezí pouhých tří délek.

Vítězství po dlouhé době vybojoval hrdina Českého klusáckého derby ze sezony 2002 Marquise J'Ami, který pod vedením Veroniky Chaloupkové v cílové rovině pokořil favorizovaného Ocean Ala. Půldruhé délky zpět doběhl obhájce loňského vítězství Mishano.

V závěrečném dílu Grand Prix Trotteur Francais se prosadil způsobem start-cíl ryzák Le Lois des Bordes, kterého teprve před týdnem zakoupila na dražbě v Nizozemsku za pouhých 1600 eur stáj Eurokoberce s.r.o. Cílem prolétl s mnohadélkovým náskokem na druhého Jumby d'Occagnese, Klusáka roku 2008.

Šampionem profesionálních jezdců se stal s 25 vítězstvími Michal Kalčík, druhý Mykola Volf zaznamenal o tři prvenství méně. Také mezi trenéry kraloval na Levíně působící Michal Kalčík, jehož svěřenci vyhráli 48 dostihů, tedy o šest více než koně opět druhého Volfa.

Mezi amatérskými jezdci se prosadil Jiří Balcar s 12 vítězstvími, který až při posledním dostihovém dnu rozdílem jednoho triumfu porazil nejlepší ženu Helenu Pokornou.

Výsledky:

Velká cena dvouletých JS Konsorcium (2letí klusáci, 80.000 Kč, 1670 m, autostart): 1. Sněženka (jezdec Vjačeslav Šamšurin, trenér Lubomír Rokyta, stáj Rokyta advokát Bílovec), 2. Zazazoo, 3. Kavalerie. Výrok: velmi lehce 6 - 18 - 1 1/2. Kilometrový čas: 1:20,4.

Rámcové dostihy:
I.: Phoenix (am. Balcar) - William As - Okido San,
II.: Reine des Mirel (M. Volf) - Eduardo Mükov - Sojka Skal,
III.: Ecole de Paris (M. Volf) - Gigant Stursk - Rekord Skal,
IV.: Mr Alet (Klaubenschalk) - Hope As - Ticino,
V.: Le Loir des Bordes (am. Čemusová) - Jumby d'Occagnes - Lymnetis,
VI.: Marquise J'Ami (Chaloupková) - Ocean Al - Mishano,
VII.: Winterboy (Dobrovolný) - Önas Bismarck - Ykora,
IX.: Vesničanka (E. Volf) - Korzár Misi - Skyline,
X.: Uspride Limburgia (am. Balcar) - Polárka - Haron,
XI.: Two Five (am. Pokorná) - Perzián - Lentilka.

Články odjinud


Články odjinud