13. listopadu 2008 • 08:54

V Cheltenhamu i koně z Česka

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na nejslavnějším překážkovém závodišti světa v Cheltenhamu začne v pátek nová sezona, která v Británii trvá od podzimu do jara. Součástí velkého třídenního mítinku je dostih cross country, na kterém budou i koně z Česka.



Letos bude na jeho startu třetí kůň z Velké pardubické Juventus, svěřenec trenéra Josefa Váni.

V minulosti se tohoto cheltenhamského dostihu zúčastnili například vítězové Velké pardubické Peruán či Registana. Zatímco Peruán obsadil druhé místo, Registana tam na vedoucí pozici vybočila z trati a v cíli nebyla klasifikována.

Letos tak má po několikaleté absenci možnost napravit české renomé Juventus. V Cheltenhamu nebude mít však v sedle Josefa Váňu, ale vítěze Velké pardubické Josefa Bartoše, šampiona českých překážkových jezdců.

Do boje s ním půjde elita britských a irských krosařů, představujících obecně vyšší kvalitu, než jakou má britský účastník Velké pardubické Ivoire de Beaullieu.

Juventus navíc v dostihu ponese poměrně vysokou váhu 71,5 kilogramu, což pro něj znamená velmi náročný úkol. "Změřit síly s Brity ale chceme a Juventus je ve stejné formě, jakou měl před Velkou pardubickou," uvedl Váňa, který s koňmi vyrazil do Anglie už v úterý.

Do Cheltenhamu bere také čtyřletého Charleyho, kterého čeká rovněž v pátek konkurence elitních Britů na proutěných překážkách. "Ta konkurence vypadá hodně náročně, ale Charley je dobrý kůň.

Nemyslím, že bychom byli předem odepsaní," prohlásil Váňa o koni, který byl loni druhý v Českém derby a jeví se jako jeden z největších překážkových talentů na českých drahách. I v jeho sedle by měl být Bartoš.

Články odjinud


Články odjinud