25. července 2009 • 13:19

Střelkyně Marušková: Chci bojovat proti drogám

Autor: Jiří Škuba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli ischiasu se nemohla pohnout, ale nakonec se rozjela k nejlepší sezoně v kariéře, v níž získala medaile z mistrovství Evropy v zimě i v létě. A s podobnou energií vzhlíží střelkyně Lenka Marušková i za svou sportovní kariéru. Ráda by profesionálně bojovala proti drogám.



„V zimě jsem v kuchyni kuchtila a najednou jsem spadla na zem," vzpomíná Marušková. „Nebyla jsem schopná vstát, natož se udržet na nohou. Byla jsem v šoku a začala jsem omdlívat. Rentgeny ukázaly skřípnutí nervu. Měsíc jsem nemohla střílet. Ale pro mě to bylo plus."

Bolestivý start do sezony Marušková překonala a na její konci počítá úspěchy. V zimě na halovém mistrovství Evropy v Praze získala bronz ze vzduchové pistole, na jaře skončila ve stejné disciplíně třetí na závodě Světového poháru na olympijské střelnici v Pekingu a nakonec minulý týden vybojovala stříbro ve sportovní pistoli na mistrovství Evropy v Osijeku. Zopakovala tak výsledek z olympijských her 2004 v Aténách, který ji proslavil.

„Byla to moje nejúspěšnější sezona od olympiády v Aténách. Trvalo dlouho, než se mi podařilo sesbírat tolik medailí v jeden rok," pochvaluje si Marušková. „Medaile už se mi nevejdou do vitríny v obýváku. Až si budeme pořizovat nábytek, musím na to myslet."

Během těch pěti let dnes čtyřiadvacetiletá sportovkyně získala sebejistotu na střelnici i v soukromém životě. Zotavila se z operace lokte a její osobnostní vývoj vyústil ve změnu trenéra. Svého otce Vladimíra Hyku vyměnila za svazového kouče Břetislava Putnu. Vzala si za muže Davida Marušku, který ji začal pomáhat i jako manažer.

„Střelec z něj nikdy nebudue. Ale je pro mě důležitý jako opora. Co jsme se poznali, vzrostlo mi sebevědomí, dívčí, i co se týče jednání s lidmi," říká Marušková.

Další důkaz zvýšené sebedůvěry? Studentka vyšší odborné školy veřejně právní se připravuje na absolutorium v oboru prevence kriminality. A jejím cílem je jednou bojovat proti drogám.

„Drogy mě zajímají," říká Marušková. „Pro nás sportovce je globálním problémem doping. Zajímalo by mě, jakým způsobem by se to dalo potlačit. Nechtěla bych se setkávat přímo s těžkými případy. Na to asi nemám žaludek. Ale určitě bych chtěla pomáhat."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud