Květoslav Šimek
28. června 2016 • 16:08

Byl psychopat, ale zlepšuje se, říká žokej Váňa o koni syndikátu iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý start Theophilose v barvách Dostihového klubu iSport.cz-Váňa se vydařil. Šestiletý hnědák doběhl v dostihu druhé kategorie přes proutěné překážky v Pardubicích čtvrtý. A žokej Josef Váňa mladší jej chválil. "Dobrý, podal super výkon."



Jak si Theophilos vedl?
"Dobrý, už před dostihem byl mnohem lepší než minule. Celý dostih jsme neměli problém. Jediné, co jsme asi takticky nezvládli, že jsem měl s nástupem do finiše počkat o pár set metrů později. Možná mohl být výsledek ještě lepší. Ale i tak je čtvrté místo dobré."

Minule Theophilos divočil už při nasedání v paddocku. Pomohly mu i nasazené beránky, ochrana kolem očí? Případně jak?
"Jo, taky pomohly. Pomáhá to k tomu, aby byl kůň víc koncentrovaný a nestaral se moc o to, co se děje kolem. Nevidí díky beránkům za sebe, to pomohlo. Už jsme ale hlavně věděli, co přijde, byli jsme připravení. Hned jak jsem na něj naskočil, tak jsem zkoušel jít sám ven z paddocku, ale to se mu nelíbilo. Tak jsem nechal jednoho koně před sebou a bylo to bez problémů. Na dráhu jsme se dostali a pak už to bylo v pohodě."

Pomůže mu ke zklidnění další dostih a zkušenosti z něj?
"Určitě, každý dostih pomáhá. Na to, jaký byl dřív psychopat, tak je to teď mnohem lepší. Je vidět, že se po další zimě u nás uklidnil. Chce to čas, přijde na to. Jak říká táta - kdo si počká, ten se dočká."

Minule šel v Pardubicích steeplechase, teď dostih přes proutěné překážky. Co mu podle vás víc sedí?
"Do krosů bude ideální. Chtěli jsme s ním teď běhat, protože minule skočil jen tři skoky. Ale do žádného crosscountry jsme se nedostali, takže jediné vhodné bylo tohle. Riskli jsme to. Výhledově je Theophilos kůň do steeplechase. Dobře skáče, dá se vodit, v poli s ním není problém. A má sílu i pro konec. Tím by mohl dominovat."

Příští týden se běhá ve Světlé Hoře, kde váš táta dlouho působil. Vyrazíte tam s Theophilosem?
"Tam určitě ne! Je tam při dostizích pouť, kolotoče, stánky... To není moc vhodné pro tyhle labilnější koně. Tam by jej to mohlo rozdivočit a místo dobrého výsledku by to mohlo dopadnout kdo ví jak. Pardubice jsou pro něj ideální, možná by se za tři týdny mohl proběhnout v Kolesách. Ale ještě jsme se o tom s tátou nebavili. Uvidíme, jaké budou propozice a půda. Důležité je, že teď je po dostihu naprosto v pořádku, žere, nohy žádný problém. Posune jej to výš, příští dostih by mohl být zajímavý."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud