Petr Malík
16. listopadu 2012 • 12:44

Čtyři miliony za koňské sperma. Šampiona čeká stovka klisen

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fenomenálnímu hnědákovi Frankelovi, který během kariéry neprohrál jediný dostih, začíná nová éra. Čtyřletého koně poslal jeho majitel do chovu a za připuštění jedné klisny si bude účtovat 125 tisíc liber (téměř 4 miliony korun). Hřebce čeká těžká šichta, v rámci jedné připouštěcí sezony na něj bude čekat stovka klisen.



O věhlasu čtyřletého hnědáka Frankela svědčí jeho přezdívka Usain Colt (v angličtině hříbě – pozn. red.) po vzoru slavného sprintera Usaina Bolta.

Frankel strávil na dostihových drahách pouze tři sezony, ale tomu stačilo, aby vstoupil mezi legendy. Vyhrál deset dostihů nejvyšší mezinárodní úrovně, Grupa 1. Svému majiteli Chalidu Abdullahovi vydělal téměř 3 miliony liber (75 milionů korun).

V polovině února příštího roku mu však začne druhá část kariéry, která je určena pouze šampionům, a to role plemeníka. Frankelův majitel bude inkasovat za připuštění jedné klisny 125 tisíc liber (3,75 milionu korun).

Hvězda jeho formátu se může těšit na maximální počet sta klisen, které v rámci jedné připouštěcí sezony nejlepší plemeníci připustí.

Frankel vyhrál všech čtrnáct dostihů, které absolvoval. Kolébka turfu, Anglie, ho oslavuje jako nejlepšího koně posledních let. Na závodišti v Ascotu se s ním po posledním startu loučilo čtyřicet tisíc fandů. Mnozí s vlaječkami v rukou. Rozloučit se přijelo i Její veličenstvo Alžběta II.

Od února až do června, kdy končí připouštěcí období na severní polokouli, se u něj budou klisny střídat jako na běžícím pásu. Pokud bude zájem, na podzim se ještě přesune na jižní polokouli, kde se připouští v tomto období.

V lidském světě by to pro mnohé byla lákavá představa, ale pro hřebce má množství partnerek i své stinné stránky.

Dokud byl Frankel na dostihové dráze, byly pro něj klisny tabu, musel se soustředit pouze na své sportovní výsledky. Nyní to bude přesně naopak. Co bylo zakázáno, bude povoleno. Ale neočekávejte žádný harém, následující měsíce naopak stráví na samotce, ať již v boxu, nebo ve výběhu.

V hřebčíně ho čeká luxusní box a samostatný výběh, kde bude relaxovat. Ale vždy samostatně. V připouštěcí sezoně ho bude čekat i několik klisen denně, proto musí být v co nejlepší kondici a opečováván ošetřovateli.

Chléb se bude lámat v roce 2016, kdy první Frankelovi potomci vstoupí na dostihovou dráhu.

Pokud podědí tatínkovy kvality, bude Frankel v hřebčíně hýčkán dlouhé roky, stejně jako jeho otec Galileo. Ten byl skvělý na dráze, ale především jeho potomci utíkají velmi dobře, proto je o něj dlouhodobě velký zájem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud