Květoslav Šimek
12. září 2013 • 15:38

Kůň Ronino, druhý z loňské Velké pardubické, už si dostihy nezaběhá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být jedním z favoritů Velké pardubické steeplechase. Osmiletý valach Ronino ze stáje Wrbna, kterého ve Světlé Hoře připravoval renomovaný trenér Čestmír Olehla, doběhl před rokem v Pardubicích druhý. Nechal za sebou i Tiumena s Váňou, Sixteen s Bartošem či Trezora s Treadwellem. Lepší byla jen vítězná Orphee des Blins. Jenže 123. ročník Velké pardubické bude 13. října bez něj. Ronino si poranil nohu a musel do předčasného důchodu.



„Bohužel, ve druhé kvalifikaci ztratil Ronino podkovu a pochroumal si šlachu,“ říká trenér Olehla. „Po dostihu kulhal, noha opuchla. Nejdřív jsme doufali, že to bude jen povrchové zranění, jenže mezikostní sval byl porušený. A s tím už se závodit nedá.“



Hnědák Ronino, potomek špičkového plemeníka Japea, patřil k největším nadějím stáje Wrbna. Před dvěma lety vyhrál Cenu Vltavy, což je poslední těžká zkouška před Velkou pardubickou. A před rokem skončil hned při své premiéře v nejtěžším tuzemském dostihu s žokejem Jiřím Kouskem na fantastickém druhém místě. Kromě všech koní trenéra Váni za sebou nechal i skvělé irské zástupce Maljirmara a Uncle Juniora.

V osmi letech měl Ronino překážkovou kariéru teprve před sebou. Zranění bylo bohužel fatální. „Nedá se nic dělat, musel předčasně do důchodu,“ pokrčil rameny Olehla. „Je u jedné paní na pastvě. Pokud se mu časem noha zahojí, mohou se na něm vozit děti. Ale na dostihy už to v žádném případě nebude.“

Na vrchol překážkové sezony tak Olehla připravuje pouze osmiletého Klause (Dr.Charvát). Ten doběhl v první kvalifikaci druhý. Poslední šance, jak se do 123. ročníku Velké pardubické kvalifikovat, bude pro všechny ostatní tuto sobotu. Dostihy v Pardubicích začínají ve 13 hodin, kvalifikace se poběží v 15.25. Představí se v ní mimo jiné Valldemoso, Imbir, Silver Regent nebo Rubín s Martinou Růžičkovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud