Martin Hašek
27. března 2014 • 09:20

Váňa odvrátil krach a sám zase dře a hubne. Kvůli Pardubické?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stáji hrdiny Velké pardubické Josefa Váni už nehrozí krach. Dostihovému principálovi se podařilo vymoci většinu italských pohledávek a těší se na začátek české sezony. Váňa začal zároveň znovu pracovat na své fyzické kondici. Možný další start ve Velké pardubické zatím ale stále vylučuje.



Josef Váňa včera strávil v Krkonoších pěkný den. Na novinářském šampionátu v lyžování RWE KSN Cup se ve V. I. P. kategorii postavil Tomáši Krausovi, Barboře Špotákové nebo Lukáši Krpálkovi a poté si užil let na paraglidingovém padáku s pilotem Tomášem Lednikem.

„Když máte za sebou profíka, je to sranda,“ pochvaloval si Váňa.

Na výletě do Krkonoš se nemusel trápit existenčními myšlenkami, protože se jeho stáj dostala z finanční úzkosti, do které padla koncem loňského roku kvůli nevyplaceným prémiím z dostihů v Itálii.

„Problémy jsou díky Bohu vyřešené. Už se dýchá docela slušně,“ ulevuje si Váňa.

80 procent v cajku

Italské dostihové dluhy ovlivňovaly i mnoho významných majitelů zahraničních koní, nakonec pomohla intervence italského ministra zemědělství.

„Dal devadesát milionů eur do klusáků a osmdesát milionů do cvaláků, aby vyrovnali své závazky,“ popisuje Váňa. „My jsme byli sranda, ale takoví Francouzi nebo šejci, kteří vyhrávali dostihy Group 1, v tom měli víc peněz. Všechny dluhy nejsou splacené, ale z mé strany je minimálně osmdesát procent v cajku.“

Pro Váňovu stáj jsou příjmy z italských dostihů zásadní částí rozpočtu, zvlášť poté, co v posledních dvou letech skončila jeho úspěšná série ve Velké pardubické. Kvůli nejistým vyhlídkám do budoucna už koncem minulého roku po letech poslal své koně i do Francie, kde s vyplácením výher problémy nejsou, je tam však náročnější se prosadit.

27 - Tolikrát byl už Josef Váňa na startu Velké pardubické...Foto Jaroslav Legner (Sport)

„Zkoušeli jsme to na přímořských rychlých dráhách. V horách a ještě v zimě ale neumím trénovat, abychom jim rychlostně stačili,“ uvědomuje si Váňa. „Na jihu a v zimě je to fakt těžké. Ale samozřejmě tam pojedu zase. Kolem Štrasburku a Nancy už jsme vyhrávali a můžeme tam znovu dosáhnout dobrých výsledků.“

Tiumen má natrénováno

Po loňské Velké pardubické Váňa ukončil svou jezdeckou kariéru, teď ale přiznává, že mu chybí tréninkový dril. Proto se k možnosti dalšího startu ve Velké vyjadřuje vyhýbavě.

„O Vánocích jsem byl pevně rozhodnutý. Když jsem ale měl sedmdesát kilo a podíval jsem se do zrcadla, bylo mi ze sebe špatně, tak jsem to přehodnotil,“ říká Váňa. „Velká pardubická je pro mě motivací se sebou něco dělat. Bez fyzičky to nejde. Uvidíme, co přinese sezona. Musím ještě něco zhubnout.“

Váňovu věrnému parťákovi Tiumenovi je sice letos už třináct let, nicméně je stále v tréninku na Velkou pardubickou. „Zatím je ve stadiu zimní přípravy. Ještě necválal rychle, nedělal žádné rychlejší práce. Co se týká objemu, natrénováno má dost,“ říká Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud