21. září 2014 • 12:58

POPRAVA na závodišti! Zraněného koně zastřelili přímo na dráze

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Momenty, při kterých tuhne krev v žilách a do očí se ženou slzy. Alespoň všem těm, kterým není lhostejný život závodního koně. Opravdová sportovní tragédie se totiž minulou neděli odehrála přímo na závodní dráze krátce po konci dostihu v Doncasteru.



Kůň Wigmore Hall si po jednom z pádů zlomil nohu a přímo na dráze byl zastřelen! Aby vše nebylo na očích fanoušků, byla mezi nešťastné zvíře a tribunu dána plenta.

Děsivý moment vyvolal mezi fanoušky dostihového sportu ve Velké Británii diskusi o bezpečnosti závodů, při kterých dochází k podobným scénám poměrně často. Dene Stansall, člen organizace na pomoc zvířatům, se proti tragickým událostem na závodišti vyjádřil pro britská média.

Ochránci zvířat protestují proti zbytečné smrti
Ochránci zvířat protestují proti zbytečné smrti

"Všichni, kdo se na těchto závodech podílí, by se měli stydět. Wigmore Hall je jen jeden z mnoha koní, kteří každý rok zbytečně zemřou. Je třeba, aby se veřejnost o těchto událostech dověděla a aby se to začalo řešit. Je třeba zásadně zvýšit bezpečnost při závodech," zlobil se Stansall.

Řada fanoušků dostihového sportu ve Velké Británii však s jeho názorem nesouhlasí. Podle nich počet úmrtí koní každým rokem ubývá. "Za posledních patnáct let klesla úmrtnost koní během závodu o třetinu. Koně riskují zdraví prakticky po celý svůj život bez ohledu na to, zda závodí nebo ne," oponuje jeden z předních představitelů závodu.

Smrt sedmiletého hnědáka, který vyhrál sedm dostihů včetně slavných závodů v Hong Kongu či Singapuru, vyvolala velké pobouření i mezi širší veřejností. Wigmore Hall byl považován za jednoho z nejúspěšnějších koní současnosti, svým majitelům vydělal přes 45,5 milionu korun.

Tragická událost po závodu v DoncasteruFoto Animal Aid

Osudným se mu stal až nedělní závod, při kterém nešťastné upadl. Dokázal se však postavit jen na tři nohy. Čtvrtou zlomenou nohu držel volně ve vzduchu. Veterinář nakonec přímo na závodní dráze utrpení nešťastného zvířete ukončil střelou do hlavy.

"Je to obrovská tragédie. Takové neštěstí se tento rok ještě nestalo, a to zde závodilo přes patnáct set koní. Naší hlavní snahou je zajistit bezpečí pro žokeje i koně, ale někdy se prostě taková věc přihodí," říká hlavní veterinář Jenny Hall.

"Wigmore Hall se těžce zranil, povaha úrazu byla tak závažná, že byla neslučitelná se životem. Jeho utracení bylo nejlepším možným řešením," pokračuje lékař.

Podle oficiálních údajů zahynulo během závodů ve Velké Británii mezi roky 2010 až 2013 přes 800 zvířat, průměrně najde smrt na závodní dráze 0,2% zúčastněných koní. Nejčastější příčinou smrti je zlomený vaz, poraněný krk, pánev či páteř.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud