24. března 2015 • 15:45

Váňa a lyže: Nejdřív bezvědomí, pak vítězství nad Samkovou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostihový žokej Josef Váňa má za sebou nepříjemný zážitek. Při lyžařském výletu do Alp měl před pár týdny nehodu, po níž se na pět minut ocitl v bezvědomí. Rychle se ale dal dohromady a na úterním novinářském lyžování v Rokytnici nad Jizerou mimo jiné porazil olympijskou vítězku ve snowboardcrossu Evu Samkovou.



Na novinářském lyžování se sešli běžkař Dušan Kožíšek, snowboardistka Eva Samková, žokej Josef Váňa a rychlostní lyžař Radek Raketa Čermák Na novinářském lyžování se sešli běžkař Dušan Kožíšek, snowboardistka Eva Samková, žokej Josef Váňa a rychlostní lyžař Radek Raketa ČermákFoto KSN
Pády ze sedla bývají drsné, Josefu Váňovi se ale nehoda nevyhnula ani při lyžování, jeho další velké vášni. Svoje lyže, jimž láskyplně přezdívá „Miláčci“, nedávno vytáhl do Alp, výlet ale skončil karambolem, po němž se žokej ocitl v bezvědomí.

„Chtěl jsem si zajet měřený úsek, zastavil jsem před ním. A najednou jsem ležel a nevěděl jsem, že ležím,“ vypráví Váňa. „Byl jsem chvilinku v bezvědomí, nějakej polskej klučina mě zezadu sestřelil, rozloupl mně přilbu. Když jsem se probral, zjistil jsem, že nemám jednu lyži, tak jsem ji nakopl a jel jsem dál.“ Váňu pak ještě týden bolela hlava, ale CT vyšetření prokázalo, že je v pořádku.

„Jsem rád, že to žádné následky nezanechalo,“ pochvaloval si Váňa. I proto se mohl v úterý pustit do závodu v rámci novinářského mistrovství republiky v obřím slalomu RWE KSN Cup, kterého se jako hosté tradičně účastní úspěšní čeští sportovci.

Váňa porazil Samkovou

Vyhrál sjezdový lyžař Filip Trejbal, ačkoliv do cíle druhého kola projel zadovkou, před rychlostním rekordmanem Radkem Raketou Čermákem. Na startu byli i běžkař Aleš Razým, a Dušan Kožíšek, sjezdařka Klára Křížová, skokan na lyžích Jan Matura nebo vodní slalomáři Stanislav Ježek a Vít Přindiš. Váňa skončil až za nimi na dvaadvacátém místě, ale porazil například Evu Samkovou, která se v jinak lyžařském závodě představila na snowboardu.

„Určitě to bylo krásný, ale bohužel asi pomalý, protože ta rychlost se za posledních třicet let ztrácí. Nevím, jak je to možný, ale je to tak,“ hodnotil usměvavý Váňa. „K snídani jsem měl všechno, co ostatní, akorát jsem pokouřil trošku marjánky. Ostatní museli pít kafe a čaj,“ žertoval.

Samková přijela do Rokytnice nad Jizerou na závěr sezony, kterou využila k rehabilatici po loňských zraněních a k psychickému odpočinku po náročné olympijské zimě.

„Tyhle akce mám nejradši vždycky až na jaře,“ pochvalovala si Samková. „Třeba moje máma celou zimu nelyžuje, i když je ve Vrchlabí a lyžuje až v březnu, dubnu. To mám asi po ní, baví mě do jedenácti jezdit a pak třeba pohodička na kafi.“

Oproti minulosti Samková v exhibičním závodě nejela na lyžích, ale na snowboardu.
„Letos jsem jela z Prahy, a lyže mám ve Vrchlabí. Už takhle jsme musela vstávat v půl šestý a to pro mě byl horor. Prkno mám v autě furt, tak jsem jela na něm,“ vysvětlovala Samková, které na trati scházely dlouhé skoky a klopené zatáčky, ozdoby snowboarcrossových tratí. „Na tom bych mohla utržit nějakou výhodu. Bohužel to tady ještě nezavedli,“ smála se Samková.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud